Naslovnica POLITIKA Vijeće ministara naložilo kupovinu dva helikoptera za gašenje požara

Vijeće ministara naložilo kupovinu dva helikoptera za gašenje požara

Podijeli objavu

Vijeće ministara BiH naložilo je u četvrtak nabavu dva helikoptera za potrebe Oružanih snaga te zemlje vrijednih oko 33 milijuna eura koji bi bili namijenjeni za gašenje velikog broja požara s kojima se posljednjih mjeseci teško bore gasitelji na tlu, prenosi Hina.

“Vijeće ministara smatra opravdanim zahtjev ministarstva obrane BiH za povećanjem proračunskog okvira za 2018. za oko 65 milijuna maraka (oko 33 milijuna eura), za nabavu dva nova srednja transportna helikoptera i dva vjedra za gašenje požara za lake višenamjenske helikoptere”, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH nakon sjednice.

Na sjednici su ministar sigurnosti Dragan Mektić i ministrica obrane Marina Pendeš informirali kolege o aktivnostima koje su poduzele državne institucije u pomoći civilnoj zaštiti i gasiteljima požara koji su organizirani na entitetskoj ili županijskoj razini.

Vijeće ministara zatražilo je od ta dva ministarstva da u roku od dva mjeseca dostavi prijedlog za učinkovitiji odgovor na prirodne katastrofe.

U požarima koji posljednjih mjeseci haraju uglavnom južnim dijelom Bosne i Hercegovine u više navrata bile su ugrožene kuće i gospodarski objekti, kao i prometovanje cestama. Mediji su izvješćivali da gasitelji nisu dobro opremljeni, da su brojna požarišta minirana te da  je nemoguće pristupiti stihiji na uzvisinama.