Naslovnica GOSPODARSTVO Što će biti s 2400 litara ulja od smilja trebalo bi se...

  Što će biti s 2400 litara ulja od smilja trebalo bi se znati do kraja tjedna

  Podijeli objavu

  Sudbina eteričnog ulja od smilja članova grupe na Facebooku pod nazivom “Udruženje malih proizvođača smilja Hercegovina”, tzv. klastera, trebala bi se znati do kraja ovog tjedna, piše Večernji list BiH.

  Stiže kupac

  Prema riječima Slavka Andačića, predstavnika ovog klastera u pregovorima s kupcima, kupac s kojim se cijelo vrijeme pregovara trebao bi danas ili sutra stići u BiH, a do kraja tjedna bi trebalo biti poznato hoće li otkupiti ulje, odnosno hoće li biti sklopljen posao između njega i klastera.

  Riječ je o oko 2400 litara ulja koje je prerađeno u brojnim destilerijama diljem Hercegovine. Za Andačića nema sumnje kako će ulje biti prodano.

  “Imamo još četiri ponude iz svijeta, pa ćemo vidjeti što i kako ako ovaj otkupljivač s kojim smo cijelo vrijeme u kontaktu odustane od cijele priče”, ističe Andačić. Dodaje kako se neće ići ispod cijene od 1000 eura po kilogramu ulja, koja je već ranije rečena. Ističe i kako su dosadašnje analize pokazale kako se radi o ulju vrhunske kvalitete.

  “Najbitnija stvar je da nema kemijskih primjesa, da nema insekticida i pesticida u tom ulju. Proizvođači su se pridržavali uputa o nekorištenju kemijskih sredstava u proizvodnji smilja”, kaže Andačić.

  Umjetna kriza

  Dodaje kako ono ulje koje ne bude zadovoljavalo potrebne analize neće biti ni otkupljeno. On je još jednom ponovio kako potencijalni kupac s kojim se cijelo vrijeme pregovara ima u planu, ako se postigne dogovor o kupnji ulja, preuzeti kontrolu i nad destilerijama.

  “Koliko je nama prezentirano, on želi postići sporazum s postojećim destilerijama da rade za njega. Ako to ne bude moguće, spreman je u svakoj općini napraviti po jednu destileriju”, kaže Andačić. Smatra i kako registracijom, odnosno formiranjem klastera malih proizvođača, priča oko smilja u Hercegovini ima budućnost.

  “Nitko otkupljivačima neće moći ponuditi nižu cijenu od klastera”, naglašava Andačić. Na pitanje ima li stranih investitora, odnosno koliko je veliko tržište eteričnog ulja od smilja, Andačić kaže kako potencijalni kupci postoje.

  “Tržište postoji. Priča da je Hercegovina zasitila tržište je umjetno izazivanje krize kako bi se obezvrijedila proizvodnja i naši proizvođači. Mogu vam reći da smo mi u kontaktu sa šest, sedam različitih zemalja koje su zainteresirane za ovaj proizvod”, zaključuje Andačić.

  IZVORVecernji.ba
  Podijeli objavu