Naslovnica GOSPODARSTVO Ovo je priča o omiljenoj slastici – Eurocremu

  Ovo je priča o omiljenoj slastici – Eurocremu

  Podijeli objavu

  Slastica uz čiji okus su 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća odrastale generacije ljudi diljem nekadašnje Jugoslavije počela se proizvoditi u gornjomilanovačkoj tvornici ”Takovo” prije 47 godina, a u ovaj grad ”Eurocrem” je iz Italije donio tadašnji direktor Jovan Tomović.

  On je prilikom jednog službenog putovanja u Italiju 1969. godine, s polica tamošnjeg supermarketa donosi do tada nepoznati slatkiš ”Eurocrem”, proizvođača ”Gandole”. Uzorke je degustirao zajedno sa suradnicima i predložio im da to postane ključni proizvod ”Takova” s kojim će osvojiti tržište nekadašnje Jugoslavije. Iako tada tek 37-godišnjak, donosi hrabru odluku o zaduživanju od, za to vrijeme nevjerojatnih 10 milijuna dolara – piše CDM portal.

  Nakon uspostavljanja kontakta s talijanima koji su pristali na prodaju licence za proizvodnju, recepturu, ime proizvoda i tehnologiju, tvornica za proizvodnju eurokrema puštena je u rad 1970. godine. Vrlo brzo se ispostavilo da je to bio izvanredan poslovni potez.

  “Te godine smo počeli s 1.000 tona godišnje proizvodnje, a nakon samo dvije godine ona se utrostručila. Pošto nismo mogli podmiriti ogromnu tražnju, a 90% proizvoda smo plasirali na domaćem tržištu, donio sam odluku da pravimo veliku tvornicu koja će proizvoditi 12.000 tona na godišnoj razini. Proizvodne trake u novoj tvornici puštene su 1976. godine, a već godinu dana kasnije radila je maksimalnim kapacitetom. Početkom osamdesetih radili smo u četiri smjene i tada smo dostigli maksimalnih 13.000 tona”, govori bivši direktor.

  Inače ova tvrtka danas posluje u koncernu „Swisslion“ Takovo koji je u vlasništvu Rodoljuba Draškovića iz Trebinja, gdje se odnedavno nalaze i pogodni za proizvodnju voćnih sokova.

  IZVORBrotnjo.info
  Podijeli objavu