Naslovnica GOSPODARSTVO Općina Čitluk pristupila Projektu integriranog lokalnog razvoja (ILDP)

  Općina Čitluk pristupila Projektu integriranog lokalnog razvoja (ILDP)

  Podijeli objavu

  U okviru Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajednički projekt Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH), izabrano je 11 novih općina kojima će biti pružena tehnička podrška u procesima izrade strategija razvoja i uvođenju sustavnog pristupa u realizaciji, praćenju i izvještavanju o provedbi razvojnih prioriteta.

  Tim povodom u Sarajevu su potpisani Memorandumi o razumijevanju i Protokoli o suradnji sa sljedećih 11 novo odabranih partnerskih općina: Berkovići, Breza, Čitluk, Han Pijesak, Lukavac, Ravno, Rogatica, Rudo, Šipovo, Višegrad i Zvornik. U okviru ceremonije predstavljeni su i dosadašnji rezultati ILDP projekta u podršci vlastima u BiH, u strateškom planiranju i upravljanju razvojem, te planovi za buduće aktivnosti.

  Potpisivanje sporazuma sa 11 novih partnerskih općina, koje će dobiti podršku ILDP-a, predstavlja nastavak projektnih napora za poboljšanje sustava strateškog planiranja u zemlji i jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave da kreiraju i implementiraju svoje strategije razvoja u partnerstvu sa lokalnim zajednicama. Tijekom konsolidacijske faze, ILDP će nastojati dovesti investicije u lokalne zajednice, i doprinosit poboljšanju javnih usluga za građane, te povećanju ekonomske perspektive i mogućnosti zapošljavanja, što će dovesti do unaprjeđenja kvalitete života ljudi u BiH“, rekla je Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

  ILDP je vodeći projekt koji, dugoročno, ima potencijal da napravi pozitivan pomak  za ljude u Bosni i Hercegovini, i to na održiv način”, rekla je Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH.

  Divna Aničić, načelnica općine Mrkonjić Grad, predstavila je iskustva u saradnji sa ILDP projektom, a Edin Delić, načelnik općine Lukavac, naveo je očekivanja od buduće suradnje sa ILDP projektom koja treba rezultirati izgradnjom kapaciteta za strateško upravljanje razvojem.

  ILDP projekt djeluje od 2008. godine i tijekom više od 9 godina realizacije, u dvije faze, pružen je doprinos u poboljšanju kvalitete usluga u sektorima javne uprave, zdravstva, obrazovanja i komunalnih usluga za više od 103.000 građana (uključujući i više od 17.000 građana iz marginaliziranih skupina). Osim toga pružena je i podrška u povećanju prihoda za 2.400 građana i kreiranju skoro 530 novih radnih mjesta. U prethodnom razdoblju izrađena je Metodologija za integrirano planiranje lokalnog razvoja (MiPRO) koja je standardizirala strateško planiranje na lokalnoj razini u oba entiteta, a više od 40 partnerskih jedinica lokalne samouprave izradilo je standardizirane strategije razvoja i iniciralo procese za sustavno upravljanje lokalnim razvojem. Također, uspostavljeni su entitetski mehanizam za financiranje prioriteta lokalnog razvoja i okvir za strateško planiranje na entitetskoj razini.

  U trećoj fazi, koja će trajati od 2017. do 2021. godine, ILDP će raditi na konsolidaciji ostvarenih rezultata u upravljanju razvojnim procesima. U sljedećem razdoblju ILDP će surađivati sa 33 jedinice lokalne samouprave, 10 županija i relevantnim entitetskim partnerima te Brčko distriktom BiH na uspostavi održivog i koherentnog sustava za upravljanje razvojem, uz osiguravanje poticajnih financijskih mehanizama za realizaciju razvojnih prioriteta na lokalnoj i županijskoj razini, priopćeno je iz UNDP-a BiH.

  Posted by Događajnica on Donnerstag, 13. Juli 2017

   

  Podijeli objavu