Naslovnica POLITIKA Predsjednica Grabar-Kitarović s predsjednikom Trumpom razgovarala o jednakopravnosti Hrvata u BiH

Predsjednica Grabar-Kitarović s predsjednikom Trumpom razgovarala o jednakopravnosti Hrvata u BiH

Podijeli objavu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Varšavi je odradila važan razgovor s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Trumpa je jako zanimala trenutačna situacija u regiji, Inicijativa tri mora, pa čak i arbitraža sa Slovenijom.

– Da, razgovarali smo o Sloveniji na moju inicijativu. Cijenimo činjenicu da SAD imaju neutralnu poziciju u tom pitaju. Pozvala sam Trumpa u posjet Hrvatskoj. Možda posjeti Sloveniju i Hrvatsku istovremeno – rekla je hrvatska predsjednica danas u Varšavi, prenosi N1.

Nakon toga otkrila je što je sve zanimalo Trumpa.

– Razgovarali smo o mogućnostima poslovanja zajedno. Sporazum o potrebama izbjegavanja dvostrukog oporezivanja sam istaknula. Također, poslala sam poruku predsjedniku Trumpu je da moramo pomoći BiH na putu u euroatlantske integracije. To je svima u interesu.

Naravno, tražila sam suradnju službi oko razmjene podataka oko kretanja ekstremista. Razgovarali smo i o potrebi da se BiH emancipira i naglasak je bio na jednakopravnosti Hrvata u BiH.

Predsjednik Trump još jutros je spominjao LNG na Krku. Tada se predsjednica i našalila s Trumpovim izgovaranjem ‘Krka’, ali u situaciji kada su pričali ‘jedan na jedan’ nije bilo prostora za šalu.

– Vlada treba donijeti neke odluke. LNG je iznimno bitan Amerikancima i nama. Energetska neovisnost je preduvjet stabilnosti – kazala je Grabar-Kitarović koja kaže da se ne plaši reakcije Berlina i Moskve na Trumpov govor i inicijativu.

– Nije ovo američki trojanski konj. Nije organizirana protiv Njemačke ni Rusije. Pa mi smo tržište od 100 milijuna ljudi. Mogli bismo dostići gospodarstvo Kanade i Rusije. Zašto bi ikome trebalo smetati da je 12 država razgovaralo kako unaprijediti svoj život – rekla je predsjednica.

Za kraj je prokomentirala situaciju s arbitražom.

– Voljni smo razgovarati. Hoće li to biti izlazak za sud ili će biti bilateralno ne znam. Nadam se da će se svi suzdržati od incidenata. Posebno je bitno da se Slovenija suzdrži od unilateralnih poteza.