Naslovnica POLITIKA VIDEO Ministrica Pejčinović-Burić: Hrvati su majorizirani od strane drugih na raznim razinama...

VIDEO Ministrica Pejčinović-Burić: Hrvati su majorizirani od strane drugih na raznim razinama u BiH

Podijeli objavu

Nama je u interesu stabilna i cjelovita Bosna i Hercegovina a ona može biti takva samo ukoliko su sva tri konstitutivna naroda u jednakopravnom položaju, rekla je Pejčinović Burić istaknuvši da je Hrvatskoj u kontekstu odnosa s BiH važan položaj Hrvata u toj zemlji.

Razgovarat ćemo gotovo o svim pitanjima koje zanimaju dvije države, najavila je uoči zajedničke sjednice dviju vlada.

Pejčinović Burić je u razgovoru naglasila kako je ovoj vladi odnos s BiH na samom vrhu vanjskopolitičkih prioriteta. Hrvatska pomaže BiH putu prema kandidaturi za članstvo u EU-u, ali najveći dio posla mora odraditi sama Bosna i  Hercegovina provedbom reformi, prije svega strukturnih, rekla je, među ostalim, Pejčinović Burić.

Na pitanje o majorizaciji Hrvatska u BiH, hrvatska ministrica je ocijenila da na žalost daytonski sustav u jednom dijelu omogućuje manipuliranje što se događalo u prošlosti kod izbornih procesa. Naime, Hrvati kao najmanja zajednica su majorizirani od strane drugih na raznim razinama, te, primjerice, u prošlosti nisu birali svog predstavnika u predsjedništvo, rekla je Pejčinović Burić. Stoga treba provesti određenu reformu izbornog zakona, rekla je i dodala da su izbori sljedeće godine te da je sam Ustavni sud BiH presudio da jednu takvu reformu treba provesti.