Naslovnica DRUŠTVO VIDEO Prof. Štagljar za HRT: Za 6 do 12 mjeseci lijek protiv...

VIDEO Prof. Štagljar za HRT: Za 6 do 12 mjeseci lijek protiv karcinoma pluća!

Podijeli objavu

U središnjem Dnevniku HRT-a gostovao je profesor na odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu u Torontu dr. sc. Igor Štagljar, jedan od sudionika velike međunarodne koferencije u Splitu koja je okupila stotinjak vodećih svjetskih znanstvenika.

Na pitanje u kojoj su fazi njegova istraživanja lijeka za karcinom pluća te mogu li se pacijenti nadati da će u budućnosti takvi karcinomi biti izliječeni Štagljar je rekao kako je sretan da može reći kako oboljeli mogu biti sretni i zadovoljni.

Upravo smo završili veliku studiju koja je trajala tri godine. Do sada o tome nisam smio pričati, ali nisam niti htio izlaziti u javnost o stvarima koje nisu bile 100% sigurne. Sada sa sigurnošću mogu reći da za 6 do 12 mjeseci izlazimo u javnost s lijekom protiv najčešćeg oblika karcinoma pluća, a to je karcinom pluća nemalih stanica koji je uzrokovan mutacijama u proteinu EGFR. To je jedna predivna vijest za oboljele od karcinoma pluća od kojeg u svijetu umre godušnje 1,6 milijuna ljudi, rekao je Štagljar.

Inače, na velikoj međunarodnoj konferenciji raspravlja se o novim dostignućima u biomedicinskim istraživanjima te njihovoj ulozi u otkrivanju lijekova za najčešće bolesti današnjice.

Čuli smo predivno predavanje Terencea Rabbittsa sa sveučilišta o Oxfordu koji je prvi puta pokazao novi lijek protiv tumora koji su uzrokovani mutacijama u k-rast proteinu. Radi se o stvarima koje će sudionici naše konferencije prvi puta čuti općenito u svijetu pa će sigurno otići zadovoljno s kongresa, kazao je Štagljar.

Recept za hrvatsku znanost

Na kraju razgovora pitanje za prof. Štagljara bilo je ima li kakav recept za hrvatsku znanost. To mi pitanje postavljaju svi. Hrvatska znanost bi mogla funkcionirati puno bolje. Treba prepisati recept kako znanost funkcionira vani, na Zapadu, Njemačkoj, Švicarskoj, Kanadi, Americi. Znanost treba dati u ruke najboljima i to je jedini recept koji imam za uopješnu provedbu znanstvenog plana u Hrvatskoj, preporučio je Štagljar.

 

 

 

IZVORHRT.hr
Podijeli objavu