Naslovnica GOSPODARSTVO Biser prirode vodopad Kravica “mami” turiste

  Biser prirode vodopad Kravica “mami” turiste

  Podijeli objavu
  Foto: Vecernji.ba

  Vodopad Kravica, ljubuški i hercegovački dragulj u kamenu, na početku nove ljetne i turističke sezone dobio je novo ruho. Osvijetljen je LED rasvjetom.

  Postavljeno je 36 rasvjetnih tijela i time je dobio na dodatnoj ljepoti i privlačnosti, budući da se noću pretvara u svojevrsnu čaroliju, kojoj se ne može odoljeti.

  To je nastavak projekta uređenja i zaštite Kravice koji se provodi već nekoliko godina, a trenutačno se osim osvjetljenja radi i na izgradnji upravno-poslovne zgrade na samom ulazu u područje vodopada, gdje se nalazi parkiralište.

  Riječ je o zgradi u kojoj će se nalaziti dva ureda, blagajna i sanitarni čvor i tu će se posjetiteljima davati potrebne obavijesti o Kravici i svim sadržajima koji im stoje na raspolaganju.

  Projekt provode općina Ljubuški i ljubuško JP Parkovi, uz financijsku potporu Federalnog ministarstva okoliša i turizma, od kojeg je na temelju raspisanog natječaja općina Ljubuški dobila 300.000 KM. No, to neće biti dostatno za potpuni završetak zgrade pa će općina izdvojiti dodatni potrebni iznos iz svog proračuna.

  “Svake sezone pokušavamo nešto novo učiniti na Kravici, prošle godine to je bio vlakić, ove godine radimo infrastrukturu. Željeli bismo umiriti javnost i dio zabrinutih građana – rasvjeta na Kravici, odnosno reflektori, će se gasiti u ljetnom razdoblju u ponoć, a također i svaki četvrti LED rasvjetni stup tako da se smanji potrošnja energije i da ne ometamo biljni i životinjski svijet.

  Nismo tek tako došli na zamisao da osvijetlimo Kravicu, nego smo obišli gotovo sve nacionalne parkove i zaštićena područja u BiH i Hrvatskoj, gdje su osvijetljeni vodopadi i gdje se vodi briga da ne dođe do neželjenih posljedica”, kaže Vedran Markotić, ravnatelj JP Parkovi d. o. o. Ljubuški.

  U novu turističku sezonu JP Parkovi, koje gospodari i upravlja Kravicom kao svojom zasebnom poslovnom jedinicom, ulazi s još većim ambicijama i planovima i većim financijskim rezultatima iako su i prošlogodišnji izvanredni.

  U 2016. Kravicu je posjetio 163.631 turist, a Parkovi su naplatili ukupno 761.993 KM. Najviše su dobili od prodaje ulaznica i naplate parkiranja – 694.134 KM, zatim od naplate vožnje vlakićem – 60.051 KM, od naplate putem vaučera 6634 KM i od snimanja videospotova 1173 KM.

  Od ukupno naplaćenog iznosa 761.993 KM, prihod je 651.276 KM, a ostatak od 110.716 KM je uplaćeni PDV. Prema odluci OV-a Ljubuški Parkovi dobivaju 70 % ukupnih prihoda, a općini Ljubuški pripada 30 %, što iznosi 195.382 KM i taj iznos je prebačen na račun općine.

  Osim toga ostvaren je i prihod od najma etno kućica na vidikovcu u iznosu od 5565 KM. U usporedbi s pretprošlom godinom, broj turista se povećao: u 2015. godini bilo ih je 127.165, što znači da ih je u prošloj godini bilo za 36.466 više.

  “Na temelju dosadašnjih pokazatelja predviđamo da će ove godine Kravicu posjetiti 200.000 turista, a naš plan je da će u 2017. neto prihod, bez PDV-a, biti između 800.000 i 900.000 KM”, iznosi optimistična predviđanja i očekivanja ravnatelj Vedran Markotić.

  IZVORVecernji.ba
  Podijeli objavu