Naslovnica DRUŠTVO Projekti prekogranične suradnje ocijenjeni vrlo važnim za razvoj potencijala JLS

Projekti prekogranične suradnje ocijenjeni vrlo važnim za razvoj potencijala JLS

Podijeli objavu

Predsjednik crnogorske općine Žabljak Veselin Vukićević, Gorica Vuković, šefica ureda Predsjednika i Slađana Knežević, tajnica za upravu i društvene djelatnosti Općine Žabljak, posjetili su jučer općinu Čitluk.

Prilikom posjeta predstavnici Općine Žabljak, zajedno sa svojim domaćinima iz općine Čitluk, aktivno su sudjelovali u radnom sastanku na kojem je razgovarano o pripremi zajedničkih projekata prekogranične suradnje financiranim iz EU fondova.

Uz predstavnike općina Čitluk i Žabljak na sastanku su sudjelovale: Mary Ann Rukavina Cipetić, direktorica GTF – Inicijative za održivi rast, Ana Carević, voditeljica razvojnog programa, te Slađana Pejović i Dragica Anđelić, stručnjakinje za pisanje EU projekata iz Podgorice.

Projekti prekogranične suradnje financirani iz EU fondova imaju za cilj poboljšavanje infrastrukturnih kapaciteta država koje su na putu ulaska u članstvo EU, a načelnici općine Čitluk i općine Žabljak složili su se da obje općine imaju mnogo za ponuditi kada su u pitanju projekti prekogranične suradnje koji jačaju kapacitete jedinica lokalne samouprave. Inače, općine Čitluk i Žabljak partneri su u projektu „Održivi turizam poboljšan kroz aktivnosti zajednica za kulturnu baštinu prekograničnog područja Općine Žabljak i Općine Čitluk“ koji je u proceduri vrednovanja i odabira.

Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, na sastanku je predstavio općinu Čitluk. Prilikom predstavljanja potencijala kojima raspolaže općina Čitluk, načelnik Radišić posebno je naglasio gospodarske i turističke potencijale. Veselin Vukićević, predsjednik općine Žabljak, također je predstavio općinu kojoj je na čelu, a u svom izlaganju predsjednik Vukićević je posebno naglasio planinski lanac Durmitor i rijeku Taru. Zanimljivo, urbano naselje Žabljak smješteno je na najvišoj nadmorskoj visini u jugo-istočnoj Europi. Poseban naglasak stavljen je na zajedničku suradnju u području turizma.

Projekti prekogranične suradnje na sastanku su označeni vrlo važnim za razvoj jedinica lokalne samouprave. Suradnja između općina Čitluk i Žabljak mogla bi biti intenzivirana kroz projekt povećanja energetske učinkovitosti koji će općine prijaviti na jednom od sljedećih poziva za projekte prekogranične suradnje iz IPA programa namijenjenog za BiH i Crnu Goru.

Dodatni prostor za suradnju svakako će se otvoriti u budućem razdoblju kroz trilateralne projekte prekogranične suradnje u kojim će sudjelovati partneri iz BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Na radnom sastanku prilikom službenog posjeta predstavnika Općine Žabljak, Općinu Čitluk uz načelnika Marina Radišića predstavljali su: Predrag Smoljan, predsjednik OV Čitluk, Pavo Zovko, pomoćnik načelnika iz Službe za financije, Jasna Karačić, pomoćnica načelnika iz Službe za gospodarstvo i Slaven Markota, djelatnik Općine Čitluk koji aktivno sudjeluje u pripremi nekoliko projekata prekogranične suradnje.