Naslovnica KULTURA INTERVJU S UMJETNIKOM: Martin Frljić predstavio kontinent koji se nalazi „ispod“ ulica...

INTERVJU S UMJETNIKOM: Martin Frljić predstavio kontinent koji se nalazi „ispod“ ulica Mostara

Podijeli objavu

U sklopu late night shoppinga ispred tržnog centra Mepas Mall u Mostaru, održan je 3D performans na kojem je mladi umjetnik Martin Frljić predstavio kontinent koji se nalazi „ispod“ ulica Mostara.

U nastavku donosimo intervju u kojem nam Martin otkriva ponešto o sebi i samom radu.

M.G.:Martine, možete li nam reći nešto o sebi?

M.F.: Martin Frljić, apsolvent grafike ALU Široki Brijeg. Aktivno se bavim slikarstvom još od malih nogu. Prilikom odrastanja više sam težio ka tehničkom usavršavanju. Smatrao sam da je bit umjetnosti što realniji pristup, imitirao sam fotografiju dok nije došlo do zasićenja. Tijekom studija stvarao sam nešto što je bazirano na emocijama i tek sam u tom trenutku shvatio što umjetnost zapravo predstavlja i koliko može neobična, zanimljiva, osobna i jedinstvena biti. Uz grafiku kao primarnu likovnu ljubav, bavim se i street artom, 3D oslikavanjem, kompijutorskim crtanjem, te tetoviranjem.

M.G.: Bavite se i drugim vrstama likovne umjetnosti… Zanima me što Vam je najteže raditi, a što najlakše, odnosno u čemu ste se pronašli i u čemu najviše uživate?

M.F.: Nikad nisam želio biti ograničen samo jednim stilom ili vrstom likovnog izričaja. Uvijek tragam za novim iskustvima, eksperimentiram. Umjetnost je toliko široka, pruža mnoge mogućnosti koje treba istraživati, pa možda i prihvatiti. Kad bi baš morao odabrati „jedno“ što bi radio, onda bi to definitivno bio nadrealni stil koji sam izgradio na akademiji, koji nastaje iz moje mašte, a ne vizualnog okruženja.

M.G.: Što zapravo predstavlja 3D umjetnost i od kad se njom bavite?

M.F.: 3D umjetnost predstavlja jednu vrstu iluzionističkog oslikavanja. Nešto što je u ovim krajevima poprilično inovativno, te ljudi svaki put kad osjete čar trodimenzionalnog oslikavanja budu entuzijastični. Na prvu začuđeni, jer ovakvi 3D radovi su efektni tek nakon fotografiranja iz određene perspektive. Uživo izgleda kao nekakva izdužena deformirana forma, međutim nakon pomnijeg promatranja, to je sasvim druga priča.

M.G.:Kako ste krenuli s ovom pričom o live slikanju ispred Mepas Mall-a?

M.F.: Ova priča je prvenstveno nastala u želji da se ljudima prezentira nešto novo, nešto što nije uobičajeno, nešto što predstavlja jedan drugačiji vid umjetnosti. Cjelokupna zamisao u konačnici je rezultirala pozitivnom kritikom i oduševljenjem od strane publike.

M.G.:Jeste li i ranije sudjelovali u sličnim aktivnostima?

M.F.: Da, bio sam na već nekoliko festivala gdje sam radio veće formate prilikom oslikavanja 3D, a izdvojio bi Sarajevo i Beograd. Uvijek je zanimljivo sudjelovati na nekim drugim lokacijama, te upoznavati kolege i novu publiku. Sve s ciljem prikazivanja drugačijeg oblika stvaranja i u nekoj novoj sredini.

M.G.:Što je tema ovogodišnjeg Vašeg rada? Možete li nam predstaviti ovaj prikaz?

M.F.: Ove godine, bila mi je želja prikazati neki novi svijet, jedan novi i drugačiji element u „provaliji“. Sasvim slučajno odabrao sam Australiju, Sydney. Moram napomenuti da u ovoj realizaciji projekta mi je pomogao kolega i prijatelj, slikar Jure Paponja.

M.G.:Kolike su dimenzije rada?

M.F.: 10×7 m

M.G.:Jasno je kako 3D umjetnost privlači pažnju javnosti, posebno zbog njezinog rijetkog prezentiranja.. Koliko vremena je potrebno za izradu jednog takvog rada? Koliko ste dugo radili na ovom projektu?

M.F.: Kada su u pitanju ovako velike površine, potrebno je dosta vremena.Ove godine sam se odlučio za rad tokom noćnih sati kako bi izbjegao prevelike dnevne vrućine, tako da sam uz pomoć Jure rad završio u roku od 16h.

M.G.:Kojim tehnikama pribjegavate dok stvarate 3D crteže?

M.F.: Prvenstveno kredi, međutim ove godine, ovaj rad, sam radio s betonskim bojama koje su se pokazale poprilično zahvalne.

M.G.: Neki slični projekti u skoroj budućnosti?

M.F.:Moja očekivanja od umjetnosti su vrlo velika i ambiciozna. Uskoro ću magistrirati i planiram nastaviti školovanje izvan BiH. To su promjene kojima se moj avanturistički duh raduje, a plan je jednostavan, raditi ću punom parom i pomijerati svoje granice, pa zašto to ne usmjeriti na dodatno školovanje i usavršavanje.

M.G.: Martine, hvala na razgovoru i sretno u budućem radu.

M.F.: Hvala i Vama također.

IZVORMaja Gagro
Podijeli objavu