Naslovnica DRUŠTVO FOTO Ivandanski svitnjak u Vionici pripremio Pero Grbavac povratnik iz Chicaga

FOTO Ivandanski svitnjak u Vionici pripremio Pero Grbavac povratnik iz Chicaga

Podijeli objavu

Uočnicu svetkovine Rođenja Ivana Krstitelja kojom se kroz stoljetni običaj, paljenjem svitnjaka, obilježava zimski i ljetni suncostaj obasjala je i ove godine Vionačko brdo Ćukavicu.

Samu pripremu oko svitnjaka obavio je Pero Grbavac povratnik iz Chicaga. U Vionici šosljednjih nekoliko godina paljenjem svitnjaka od zaborava se pokušava spasiti stare običaje.

Kako sam Pero kaže prije se puno više držalo do običaja, svako selo je palilo svitnjake. Na samoj Vionici ih je znalo biti i do 10., a širom župe Međugorje svitnjaci su obasjavali proplanke uoči Ivandana.

Pero je ove godine okupio svu rodbinu i prijatelje kako bi s njima proslavio paljenje svitnjaka.

U ugodnoj atmosferi uz vrlo pričljivog i gostoljubljivog domaćina okupljeno društvo se prisjećalo starih pomalo zaboravljenih običaja.

Kako je padao mrak na Ćukavicu tako je došlo vrijeme paljenja svitnjaka. Pero se popeo na brdo zvano Ćukavica da zapali svitnjak a članovi HKUD-a sv. Marko Vionica su ga ispratili pjesmom „Na sred Ćukavice plamen gori zapjevajmo nek se ori“

Krajem se proširila pjesma,osjetila nostalgija a doživjelo lijepo druženje te se nadamo da će uz Perinu upornost ova tradicija biti nastavljena.
„Bolje da nestane selo nego običaji“