Naslovnica GOSPODARSTVO Novac od prodaje hotela Ero u Mostaru ide za isplatu mirovina

  Novac od prodaje hotela Ero u Mostaru ide za isplatu mirovina

  Podijeli objavu

  Jučerašnjom odlukom Vlade HNŽ-a zapravo je okončan proces prodaje nekadašnjeg Doma penzionera Mostar, odnosno hotela Ero, uz još određene formalnosti koje ne mijenjaju bit.

  Upravni odbor Federalnog zavoda već je ranije, a uz dobivenu suglasnost Vlade Federacije BiH, donio sve potrebne odluke u tom postupku prodaje te se samo čekala odluka Vlade Hercegovačko-neretvanske županije kako bi proces bio okončan. Tako da mi nemamo potrebu donositi neke nove odluke, a Upravni odbor i Vlada FBiH će biti informirani o dovršetku procesa prodaje, kazali su za Klix.ba iz Federalnog zavoda MIO komentirajući odluku o kupnji Vlade HNŽ-a mostarskog hotela Ero.

  Poznati su, naravno, i uvjeti pod kojima će objekt od otprilike 9500 m2 promijeniti vlasnika.

  “Objekt smo Vladi HNŽ-a, a na osnovi natječaja koji su oni raspisali, ponudili po cijeni od 1100 KM po četvornom metru, što u konačnici znači da je Ero prodan za iznos od oko 10,5 milijuna KM”, kazali su još iz Federalnoga zavoda MIO, dodajući da će novac dobiven od prodaje objekta trošiti za redovito poslovanje Zavoda, što u osnovi znači prvenstveno za isplatu mirovina, piše Večernji list BiH.

  Trenutačno je u Eri smješten dio županijskih institucija, ali i federalnih. Moguće je da dio njih ostane na istoj adresi i nakon što se promijeni vlasnik objekta, a neki će se sigurno morati seliti. Jedna od institucija koja je trenutačno u Eri je i Turistička zajednica HNŽ-a koja je svih ovih godina bila zadovoljna uvjetima u objektu te bi željela, kako je kazao njezin ravnatelj Andrija Krešić, nastaviti raditi na staroj adresi.

  Znajući da je novi vlasnik objekta Vlada HNŽ-a preko svog resornog ministarstva osnivač Turističke zajednice, u Zajednici vjeruju da neće biti problem nastaviti raditi na staroj adresi. Sudbina brojnih institucija s razine Federacije BiH nije tako izvjesna, ali ih treba gledati kroz najave kupnje zgrade za smještaj svih federalnih institucija u Mostaru pod jedan krov.

  Iz HNŽ-a su ranije poručili kako će kupnjom hotela Ero trajno biti riješeno pitanje smještaja županijskih institucija te kako će dugoročno biti ostvarene velike uštede. Županija za najam prostora trenutačno daje milijune maraka, a nakon kupnje mostarskog hotela, to neće biti slučaj. Očekuje se kako će uskoro biti potpisan ugovor o kupoprodaji i kako će se početi s adaptacijom samog objekta.