Naslovnica Obavijesti UPOZORENJE! Stiže toplinski udar: Dnevne temperature ponegdje će dosezati i 39°C

UPOZORENJE! Stiže toplinski udar: Dnevne temperature ponegdje će dosezati i 39°C

Podijeli objavu

U kalendarsko ljeto uletjeli smo u petoj brzini kad su sunce i vrućina u pitanju. U sljedećih 7-8 dana nad našim područjem će se nalaziti vruća suptropska zračna masa, koja je stigla sa sjevera Afrike, a ona će biti zaslužna za prvi ozbiljni nalet vrućine koji će zahvatiti cijeli Balkan.

Sljedećih dana treba se pripremiti na vrućinu i sparinu, a temperature će se kretati između 24°C i 36°C. Vrhunac vrućine će biti između petka i srijede, kada bi ponegdje termometri mogli izmjeriti temperature preko 38°C ili čak i 39°C, piše facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

To će sve stvoriti uvjete za postojanje tropskih noći, gdje se temperatura zraka ni tijekom noći neće spuštati ispod 25°C, a to se pogotovo odnosi na Jadran, Hercegovinu te obalne i priobalne dijelove Crne Gore te juga Makedonije.

U kopnenom dijelu Hrvatske, Bosni, Srbiji, Kosovu te sjeverozapadu Makedonije atmosfera u sljedećim danima neće biti posve stabilna, pa uz vrućinu i sparinu prijeti jak razvoj oblaka uz lokalne pljuskove i grmljavine. Ponegdje su moguće izražene grmljavinske nepogode, uz jaku grmljavinu, grad, jak vjetar i obilnije pljuskove.

Budući da su to lokalni strogo ograničeni procesi, neće baš svako područje regije imati ovakve ekstremne vremenske pojave.

Kada se sve zbroji generalno će sljedećih osam dana dominirati suho, vruće, vrlo vruće, i sparno vrijeme u velikom dijelu jugoistoka Europe.

Uz ovakvu vremensku sliku, svakako treba upozoriti na rizik od nastanka i širenja šumskih požara biti veliki u velikom dijelu regije. Opet najveća opasnost postoji na Jadranu i Hercegovini.

Ukoliko ne morate ne izlažite se suncu u vremenu od 11-17 sati

Svima koji neizbježno ne moraju izlaziti i izlagati se suncu i visokim temperaturama, preporuča se da ostanu u zatvorenim i po mogućnosti rashlađenim prostorima te izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana.

Dani koji su pred nama donijet će obilje sunca i dosta visoke temperature, pa nije zgorega napomenuti kako treba izbjegavati boravak na suncu i propisno se zaštiti od štetnih zraka koje su  vrlo opasne za kožu. Poželjno je nositi sunčane naočale, a glavu pokriti šeširom ili kapom. Ukoliko nije potrebno, izbjegavajte izlazak na sunce u vremenu od 11-17 sati.

Tijekom ovih vrućih dana preporučuje se piti više tekućine, najbolje vode, ali ne one koja se hladi u hladnjacima jer to izaziva kontraefekt. Prehladna voda, ili neki drugi napitak, uzrokuju da se ljudi više znoje pa sva popijena tekućina odmah izađe iz tijela. Treba izbjegavati i alkohol, a ono što također treba izbjegavati jesu gazirana pića.

I s hranom treba pripaziti, jer masna, pržena ili prejako začinjena hrana nikako nisu dobar izbor za ovako visoke temperature. Preporuča se jesti mnogo voća koje osvježava organizam, povrća te laganih variva i juha.

Ne zaboravite povesti računa o svojim kućnim ljubimcima ukoliko ih imate. Osigurajte im dovoljno hlada kao i svježu vodu!

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu