Naslovnica POLITIKA Parlament BiH: Jede se lešo teletina, svinjski vrat, lignje, orada, bifteci… a...

Parlament BiH: Jede se lešo teletina, svinjski vrat, lignje, orada, bifteci… a sve na teret proračuna

Podijeli objavu

Skoro dva milijuna maraka godišnje se potroši na reprezentacije u 74 bh. institucije. Način trošenja često je na meti kritika revizora, koji stalno upozoravaju na netransparentnost.

U Parlamentarnoj skupštini (PS) BiH odnedavno je na snazi novi Pravilnik o reprezentaciji, sukladno kojem se dužosnicima PSBiH dostavlja mjesečni pregled troškova koje su napravili časteći goste.

No, iz pregleda tih troškova za svibanj, a u koji je „Avaz“ imao uvid, tek je vidljivo što se i u kojim količinama te po kojoj cijeni jelo i pilo u restoranu Parlamenta, a na teret proračuna. Dokument ne otkriva ko je bio u gostima našim parlamentarcima.

Pravo da mjesečno u zgradi PSBiH potroše po 500 KM na čašćenje jelom i pićem imaju po tri člana Kolegija Zastupničkog doma (PD) i Doma naroda (DN). To je ukupno 3.000 KM na mjesečnoj, a 36.000 KM na godišnjoj razini. Oni imaju pravo isti iznos potrošiti i na vanjsku reprezentaciju.

Safet Softić (SDA), zamjenik predsjedatelja Doma naroda, u maju je potrošio 496,50 KM. Najveći dio tog novca otišao je na 301 kavu, 74 čaja i 99 mineralnih voda. Ne zna se broj gostiju koje je primio Softić.

Ognjen Tadić potrošio je 451 KM. Kod Tadića se, osim kavom i mineralnom vodom, gostilo i pilećim pečenjem, šarenom dolmom, biftekom, telećim kotletima, svinjskim vratom…

Bariša Čolak (HDZ), predsjedatelj Doma naroda, u svibnju je na ime reprezentacije potrošio 413 KM, kava i vode za 268 KM, a ostatak za pastrmku, lešo teletinu, teleće kotlete, bifteke…

Šefik Džaferović, predsjedatelj Zastupničkog doma, za reprezentaciju u svibnju potrošio je 419,70 KM. Naručio je 183 kave, 56 čajeva i 177 flašica vode.

Mladen Bosić, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma, za 385,40 KM naručivao je kave, sokove te roštiljske kobasice, pastrmku, oradu, punjene lignje, begovu čorbu, teleće mišiće…

Kadun butići

Gosti Borjane Krišto, zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma, na račun poreznih obveznika za 358 KM, osim napitaka, gozbili su se uštipcima sa sirom, fileom oslića, pastrmkom, oradom, kadun butićima, telećim kotletima, francuskom salatom…

Pravo na reprezentaciju u iznosu od po 200 KM mjesečno imaju i predsjedatelji 11 stalnih povjerenstava u oba doma Parlamenta te predsjedatelji šest zajedničkih povjerenstva oba doma, a isti iznos na raspolaganju imaju i tri člana Kolegija Tajništva PSBiH.

Momčilo Novaković (NDP) potrošio je 179,60 KM prošlomjesečne reprezentacije. Nešto na napitke, a nešto i na pureći steak, begovu čorbu, lešo teletinu…

Đorđo Krčmar (SDS) gostio se za 124,90 KM povrćem na maslinovom ulju, pilećim i purećim mesom.

Aleksandra Pandurević u svibnju je potrošila 107,40 KM, a iz računa se vidi da su na meniju bili punjena pileća prsa, piletina na pariški način, sarajevska čorba…

Najmanji račun zabilježen je kod predsjedatelja Povjerenstva za ravnopravnost Mirsada Isakovića (SBB). On je u svibnju potrošio 6 KM – za dva kolača i dvije begove čorbe.

Ima i izuzetaka

Prema svibanjskom izvješću, niti jednu marku iz proračuna za reprezentaciju nisu uzeli Damir Arnaut (SBB), Nikola Lovrinović (HDZ), Šemsudin Mehmedović (SDA), Predrag Kožul (HDZ) te Sead Kadić (SDA).

Ostala potrošnja u svibnju

  • 187 KM za reprezentaciju potrošila Dušanka Majkić (SNSD)
  • 165,40 KM za reprezentaciju potrošio Sifet Podžić (DF)
  • 163 KM za reprezentaciju potrošio Nikola Špirić (SNSD)
  • 159,10 KM za reprezentaciju potrošio Nebojša Radmanović (SNSD)
  • 95,30 KM za reprezentaciju potrošio Borislav Bojić (SDS)
  • 74,40 KM za reprezentaciju potrošio Halid Genjac (SDA)
  • 36,90 KM za reprezentaciju potrošila Ljilja Zovko (HDZ)

Cijena kave u Parlamentu BiH je 80 pfeninga. Porcija telećeg pečenja košta 5,50 KM. U parlamentarnom restoranu, uz izuzetno niske cijene, jedino su nešto više one pastrmke, koja po kilogramu iznosi 22 KM, ili orade, koja košta po kilogramu 38 KM, zaključuje Avaz.ba.

 

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu