Naslovnica CRNA KRONIKA Objavljeno službeno izvješće: Infarkt pilota uzrok pada zrakoplova kod Mostara

Objavljeno službeno izvješće: Infarkt pilota uzrok pada zrakoplova kod Mostara

Podijeli objavu

Uzrok pada zrakoplova kod Mostara u kojem je poginulo pet osoba bio je infarkt pilota letjelice, rekao je Salko Begić, glavni istražitelj u istrazi nesreće koju je provelo ministarstvo Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Cilj istrage je bio utvrditi uzroke, a ne odrediti krivicu tragične nesreće za što je eventualno zaduženo Tužiteljstvo BiH, piše Klix.ba.

Podsjećamo, u zrakoplovnoj nesreći 13. svibnja u Mostaru, odnosno padu malog školskog zrakoplova, poginuo je pilot Ivan Karačić, Muhamed Sipović, brat i sestra Luka i Lana Lovrić od sedam i deset godina, te osmogodišnji dječak Arman Hadžiomerović.

Zrakoplov se srušio u 15:50 sati u mostarskom naselju Jasenica.

Zamjenik direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) Marinko Šimunović rekao je nakon nesreće da je pokojni instruktor Karačić, koji je upravljao zrakoplova, bio osoba s velikim iskustvom.

Još prije okončanja istrage iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH je priopćeno da je zrakoplov imao dozvolu za letenje, te da je servisiran početkom travnja. Vještačenje je izvršeno u vojnom hangaru Zračne luke Mostar.

“Posljednji servis navedenog zrakoplova rađen je 5. travnja 2017. godine o čemu postoji dokumentacija u BHDCA, kao i certifikat ovlaštenog aviomehaničara koji potvrđuje da je izveden servis”, navodi se u odgovoru.

Pali avion Fuji FA 200-160 imao je tipski certifikat TCDS A4PC u kojem je navedeno da ima četiri sjedišta, dok je u njemu boravilo pet osoba.

Istraga o nesreći je završena u prvoj polovini lipanj i obrazložena je za 67 stranica. Nakon istrage državnog tužiteljstva komentar su dali predstavnici BHDCA, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) te Zračne luke Mostar.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu