Naslovnica CRKVA FOTO: Biskup Perić krizmao 42 mladih iz Župe Čerin

FOTO: Biskup Perić krizmao 42 mladih iz Župe Čerin

Podijeli objavu
Foto: ZupaCerin.info

Na koncelebriranoj svetoj Misi, koja je u proteklu subotu slavljena na vanjskom oltaru smještenom pokraj čerinske župne crkve, sakramentu svete Potvrde pristupilo je 42 krizmanika.

Na svečanoj sv. Misi sakrament svete Potvrde podijelio je mostarsko-duvanjski biskup msgr. dr. Ratko Perić, koji je i predslavio svetu Misu uz suslavlje čerinskog župnika fra Tihomira Bazine i dekana Broćanskog dekanata don Đure Bendera, te uz asistenciju fra Hrvoja Miletića – donosi web stranica župe Čerin.

Krizmanike je za ovaj veliki događaj pripremao župnik fra Tihomir Bazina, a svojim pjevanjem ovu svečanost uveličali su Veliki župni zbor sv. Stjepana uz orguljašku pratnju Marije Martinac, a pod vodstvom prof. Katje Krolo Šarac .

Svečana sv. Misa započela je procesijom od župne crkve do svečano uređenog vanjskog oltara, najprije krizmanici i kumovi, a iza njih biskup Perić i ostali svećenici.

Na početku misnog slavlja krizmanici su biskupu uputili srdačne riječi dobrodošlice, koje su sami napisali, te župnik fra Tihomir Bazina.

“Mi imamo dva organa koji se zovu životni organi. To su mozak i srce. Zašto životni? Zato što ako nemaš srce, ako nemaš mozak, nemaš ni života. Prst slomiš – možeš živjet; ruku – možeš živjeti, obje ruke otpale – možeš živjeti, bez ušiju, bez očiju, bez noga – možeš živjeti. Bez srca ne možeš! (…)

U mozgu imamo dvjesto centara za razne akcije. Očima trepćeš, to je u mozgu, što govoriš, slušaš – to je u mozgu, podigni ruku, spusti – sve je iz mozga. Naš organizam u sedam godina promijeni sve svoje stanice, ali ne i u mozgu. Mozak se ne može promijeniti, niti presaditi. Mozak s godinama samo opada, opada snaga, pamćenje…

Uz ova dva organa, srce u grudnom košu i mozak u glavi, su vezani i Darovi Duha Svetoga. Uz mozak su vezani mudrost, razum, znanje i savjet, a uz srce jakost, pobožnost i strah Božji.” – rekao je biskup u svojoj propovijedi. Poručio je krizmanicima da se ponašaju u skladu s Darovima Duha Svetoga i da paze na svoje životne odluke i ciljeve, da se ne bi pokajali kasnije. Savjetovao im je da slušaju roditelje i svećenike kad ih savjetuju, jer onaj tko ti da pravi savjet, taj ti je najveći prijatelj, odnosno, onaj koji te krivo savjetuje, može te upropastiti za cijeli život.

Na kraju svoje propovijedi, biskup je pozvao krizmanike da se odreknu grijeha, ispovjede vjeru u Isusa Krista i Crkvu, a zatim je podijelio sakrament sv. Krizme.

Na kraju svete Mise na udijeljenom sakramentu svete Potvrde biskupu Periću su se zahvalili krizmanici, roditelji i župnik fra Tihomir. Biskup se zahvalio fra Tihomiru i fra Hrvoju za neumorno zalaganje i rad u župi, za pripremanje krizmanika, za organiziranje ove svečanosti, te zatim završio misno slavlje.

 

IZVORZupaCerin.info
Podijeli objavu