Naslovnica GOSPODARSTVO U prva 4 mjeseca ove godine PREMIER kladionica u proračun uplatila koliko...

  U prva 4 mjeseca ove godine PREMIER kladionica u proračun uplatila koliko svi ostali zajedno – 7,2 milijuna KM

  Podijeli objavu

  U prva četiri mjeseca 2017. godine 12 priređivača igara na sreću koji posluju na području Federacije BiH po osnovu akontacija poreza na dobit, naknada na uplate, naknada za RNG igre i poreza na dobitke u proračun Federacije BiH te proračune općina uplatili su ukupno 14,5 milijuna KM, podaci su Porezne uprave FBiH, doznaje neslužbeno Patria.

  Najviše od toga iznosa uplatila je PREMIER kladionica, kroz svoje dvije firme, Premier World Sport i Premier Sport, i to ukupno 7,2 milijuna KM. Ova tvrtka iz Čitluka, dakle, sama je uplatila 49,92 posto ili  jednako kao i svi ostali priređivači igara u FBiH zajedno.

  Kladionice BET LIVE i PETICA PLUS uplatile su oko 2,7 milijuna KM ili 18,98 posto, a kladionice SPORT PLUS i ZMAJEVI su uplatile oko 1,2 milijuna KM ili 8,39 posto.

  Lutrija BiH je u prva četiri mjeseca ove godine u proračun FBiH i proračune općina uplatili 229,8 tisuća KM, odnosno 1,58 posto.

  Prema Zakonu o porezu na dobit, Zakonu o pripadnosti javnih prihoda i Zakonu o igrama na sreću, porez na dobit, naknade od 5 posto za uplate i naknade od 300 KM  po uplatnom mjestu za priređivanje RNG igara uplaćuju se u proračun Federacije BiH, a prema Zakonu o porezu na dohodak porez na dobitke od igara na sreću uplaćuje se u proračune općina.

  Sukladno tim propisima, u proračun Federacije BiH u prva četiri mjeseca 2017. godine priređivači igara na sreću uplatili su oko 10,5 milijuna KM, a u proračune općina u kojima su dobici ostvareni uplatili su oko 4 milijuna KM. S tim da treba istaknuti kako u ovaj prikaz nisu uvršteni podaci o uplatama za MIO, zdravstveno osiguranje, porez na dohodak, kao ni porez na zakup poslovnih prostora.

  Ukoliko se ovi podaci projiciraju na cijelu godinu, može se zaključiti kako će priređivači igara na sreću u proračun FBiH te proračune općina u 2017. godini uplatiti ukupno oko 43,6 milijuna KM, od čega će u proračune općina otići oko 12 milijuna KM, a u proračun Federacije BiH oko 31,6 milijuna KM. Od ta 43,6 milijuna KM, oko 42,9 milijuna KM ili 98,42 posto uplatit će privatne kladionice, a 688,8 tisuča KM, ili 1,58 posto uplatit će Lutrija BiH.