Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Nikad ne bi ste pogodili kakva su djeca koja piju kravlje mlijeko!

  Nikad ne bi ste pogodili kakva su djeca koja piju kravlje mlijeko!

  Podijeli objavu

  Djeca koja piju sojino mlijeko, bademovo mlijeko ili bilo koje drugo mlijeko koje nije kravlje u prosjeku su niža od svojih vršnjaka, pokazalo je istraživanje.

  U studiji kanadskih znanstvenika sudjelovalo je 5000 djece i ustanovljeno je da su djeca koja izbjegavaju kravlje mlijeko niža od svojih vršnjaka.

  Vodeći autor studije dr. Jonathon Maguire iz bolnice St. Michael’s i njegove kolege rezultate istraživanja objavili su u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

  Po postojećim zdravstvenim smjernicama, savjetuje se da se kravlje mlijeko ne daje djeci mlađoj od godine dana jer je teško probavljivo.

  Za one starije od godine, međutim, kravlje mlijeko je iznimno korisno za razvoj mozga i kostiju jer je bogato masnoćama, proteinima i kalcijem.

  Kanadski znanstvenici analizirali su prehrambene navike 5034 djece u dobi od dvije do šest godina, među njima i dnevni unos kravljeg i drugih vrsta mlijeka.

  U usporedbi s djecom koja su konzumirala kravlje mlijeko, ona koja to nisu činila bila su niža. U prosjeku je trogodišnje dijete koje je dnevno pilo tri čaše kravljeg mlijeka bilo 1,5 centimetar više od djeteta koje je pilo tri čaše nekog drugog mlijeka.

  Iako studija nije bila namijenjena utvrđivanju mehanizma koje uzrokuje niži rast u djece koja ne piju kravlje mlijeko, znanstvenici pretpostavljaju da bi razlog mogao biti niža razina proteina u takvim vrstama mlijeka.

  Primjerice, dvije šalice kravljeg mlijeka imaju 16 grama proteina, što ispunjava dnevnu potrebu trogodišnjaka za proteinima. Za usporedbu, dvije čaše bademova mlijeka imaju samo četiri grama proteina.

   

  IZVORHina
  Podijeli objavu