Naslovnica POLITIKA Sudac Agius potvrdio: Drugostupanjska presuda šestorici čelnika Herceg Bosni u studenome

Sudac Agius potvrdio: Drugostupanjska presuda šestorici čelnika Herceg Bosni u studenome

Podijeli objavu

Predsjednik Haaškog suda sudac Carmel Agius obratio se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i predstavio pretposljednje izvješće o napretku ostvarenom u strategiji okončanja rada Međunarodnog suda prije njegova zatvaranja 31. prosinca 2017.

Predsjednik je naglasio da Haaški sud i dalje očekuje da će ispuniti svoj mandat u predviđenom roku, do kraja ove godine, i da je ostvario značajan napredak prema okončanju posljednjeg prvostupanjskoga i žalbenoga postupka.

Postupci u prvostupanjskom predmetu “Mladić” i žalbenom “Prlić i drugi” odvijaju se predviđenom dinamikom te se očekuje da presude u oba predmeta budu izrečene u studenom 2017., kao što je prethodno i bilo predviđeno.

Agiusova poruka

Zaključujući svoje obraćanje, predsjednik Agius je rekao: “Ni jedna institucija ne može vratiti ono što je izgubljeno u ratovima na području bivše Jugoslavije, niti poništiti užasne zločine koji su u njima počinjeni.

Međunarodni sud je, međutim, pokazao da, kada međunarodna zajednica ima volju surađivati i braniti ono što je pravično, oni koji su odgovorni za najteže povrede međunarodnog humanitarnog prava mogu biti izvedeni pred lice pravde”…

IZVORVecernji.ba
Podijeli objavu