Naslovnica POLITIKA Obrat u HNS-u: Koalirat će s HDZ-om, Vesna Pusić leti iz stranke

Obrat u HNS-u: Koalirat će s HDZ-om, Vesna Pusić leti iz stranke

Podijeli objavu

Središni odbor HNS-a donio je odluku da će koalirati sa HDZ-om. Sjednica Središnjega odbora HNS-a počela je u 17 sati, a raspravljao je dvadesetak minuta o lokalnim izborima.

Predrag Štromar je novinarima kazao da su tražili ministarstvo znanosti i obrazovanja, pravosuđa, graditeljstva i potpredsjednika Vlade. Mi smo predložili 3 ministra i očekujemo da će ih prihvatit  HDZ. Ministarstvo obrazovanja, prof. Blaženka Divjak bi bila ministrica, i ako se to prihvati, to znači da ministar Barišić više neće biti ministar. Ranko Marijan bi bio ministar pravosuđa, a ja ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade, rekao je.

Vesna Pusić je izjavila kako ovu odluku neće podržati te će zbog toga biti izbačena iz stranke.

Na Središnjem odboru bilo je prisutno 107 od 130 članova, a za odluku su bila potrebna 54 člana. Za koaliciju s HDZ-om bilo je 78 članova, protiv 20, a 9 ih je bilo suzdržanih.

Anka Mrak Taritaš prethodno je najavila da će u slučaju koalicije s HDZ-om napustiti stranku.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak dao je ostavku nakon što je Predsjedništvo stranke sinoć odlučilo da neće u koaliciju s HDZ-om. Održao je govor na Središnjem odboru HNS-a i pobrao dug i snažan aplauz.

No Milorad Batinić iz HNS-a smatra da ništa nije još konačno i kako je moguće da danas Središnji odbor stranke promijeni odluku Predsjedništva.

Odluka središnjeg odbora kao najvišeg tijela između dva sabora može utjecati na tijek daljnih razgovora onoga što je bilo na Predsjedništvu. Hoće li doći do toga ne znam, ne znam ni hoće li to uopće biti tema, rekao je Batinić.Q

IZVORHRT.hr
Podijeli objavu