Naslovnica POLITIKA Arapski susjedi bokirali Katar kojega optužuju za “potporu terorizmu”, Qatar Airways nema...

Arapski susjedi bokirali Katar kojega optužuju za “potporu terorizmu”, Qatar Airways nema kuda letjeti!

Podijeli objavu

Velika geopolitička kriza od jučer trese Arapski poluotok, nakon što su Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (uz Egipat) objavili da prekidaju diplomatske veze s Katarom koji optužuju za “potporu terorizmu”, napose terorističkim organizacijama al-Qaidi, Islamskoj državi (IS) i grupi Muslimanskom bratstvu.

Jučer smo pisali o mnogim posljedicama koje će potpuna diplomatska blokada susjeda imati za malenu pustinju državu površine 11.586 kilometara kvadratnih (gotovo duplo manje od Slovenije) čija je jedina kopnena granica ona sa Saudijskom Arabijom. Bilo da je riječ o nedostatku hrane ili očekivanoj inflaciji, kao i upitnoj organizaciji SO-a u nogometu 2022., sigurno je da se Katar, čijih je 2 i pol milijuna stanovnika u prosjeku najbogatije na svijetu (BDP mjeren kupovnom moći iznosi 145.000 dolara po stanovniku godišnje, nominalni oko 70.000 dolara), u velikim problemima.

Prvi i najveći udar diplomatske blokade susjeda već je osjetila poznata državna aviokompanija Qatar Airways. Za tvrtku koja zapošljava 24.000 osoba, čija flota broji 192 zrakoplova koji lete prema više od 150 destinacija u 73 države svijeta, i koju su korisnici u više istraživanja proglasili najboljom na svijetu, gubitak pristupa zračnom prostoru Bahreina, Emirata i Saudijske Arabije mogao bi imati razarajući efekt.

– Gubitak pristupa njihovom zračnom prostoru bi efektivno prizemljio Qatar Airways, napisali su u svojem izvješću iz Centra za avijaciju (CAPA), koje citira Business Insider.  

– Zračni prostor Katra je uglavnom okružen zračnim prostorom Bahreina, s istočne strane im je zračni prostor Emirata, a mali komad na jugu je pak omeđen zračnim prostorom Saudijske Arabije – kažu iz CAPA-e.

I dok bi gubitak saudijskog zračnog prostora prilično koštao kompaniju zbog mijenjanja ruta svojih zrakoplova prema Africi, gubitak pristupa zračnom prostoru Bahreina bio bi ravan katastrofi, budući da bi tako gotovo okružuje malenu državu i njezin zračni prostor. Dakle, ako blokada potraje i dalje, zrakoplovi Qatar Airwaysa bili bi prisiljeni letjeti kroz zračni prost u kojem nemaju dozvolu za proložak samo da bi stigli do svoje baze u Dohi.

I dok iz aviokompanije nisu objasnili kako se misle nositi s naglim nedaćama, vrlo je upitno da li Bahrein i Emirati mogu legalno zabraniti pristup zrakoplovima Qatar Airwaysa svojem zračnom prostoru. Naime, dok im mogu zabraniti pravo slijetanja, kao potpisnice Međunarodnog sporazuma o uslugama u zračnom prometu (kojeg je potpisao i Katar) legalno im ne mogu onemogućiti pristup zračnom prostoru. Kako Saudijska Arabija nije supotpisnica sporazuma, oni tog ograničenja, s pravne strane, nemaju.

No, to ne znači da Bahrein i Emirati ne mogu zagorčati život pilotima katarske aviokompanije. Prema stranici  Flightradar24, Bahrein je poslao notu pilotima u kojoj stoji da će ograničiti letove katarskih aviokompanija za i iz Katra na jednu jedinu rutu kroz bahreinski zračni prostor. Što, u prijevodu, znači veliku gužvu i potencijalna kašnjenja za zrakoplove Qatar Airwaysa.

IZVORJutarnji.hr
Podijeli objavu