Naslovnica POLITIKA Borjana Krišto: Ne treba plaćati RTV pristojbu dok se ne uvede kanal...

Borjana Krišto: Ne treba plaćati RTV pristojbu dok se ne uvede kanal na hrvatskom jeziku

Podijeli objavu

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednica Izaslanstva BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Borjana Krišto izjavila je danas u Sarajevu kako i dalje smatra da građani ne trebaju plaćati pristojbu za javne RTV servise.

Ona je na seminaru “Neovisnost i objektivnost medija” koji su organizirali PSBiH i PSVE, naglasila kako je HDZ BiH izradio prijedlog rješenja financiranja javnih RTV servisa koji podrazumijeva cjelovitu reformu servisa (koja uključuje formiranje RTV kanala na hrvatskom jeziku, op.aut)

Krišto je navela kako bh. mediji, a posebno javni, oslikavaju svu zbilju Bosne i Hercegovine, iako bi trebali biti u funkciji istinitog i objektivnog informiranja.

Član PSBiH i šef Izaslanstva BiH u PSVE Senad Šepić rekao je kako je jedan od ciljeva seminara otvoriti diskusiju o najboljim praksama i funkcioniranju javnih RTV servisa, što je posebno značajna tema trenutno u BiH.

“Vjerujem kako ćemo čuti najbolja iskustva koja nam trebaju pomoći da BiH riješi taj problem koji je već duže vrijeme otvoren”, dodao je Šepić.

Predsjednica PSVE za medije i informacijsko društvo Gülsün Bilgehan naglasila je kako novinarstvo predstavlja posebno rizičan ali i važan posao, te da sloboda medija postaje ključni preduvjet za uspješno funkcioniranje demokratskih društava.

Navela je kako u mnogim zemljama postoje ekonomski i politički pritisci na medije koji ih tjeraju na autocenzuru, ali unatoč tome još ima hrabrih novinara koji profesionalno obavljaju svoj posao.

Bilgehan je kazala da će na današnjem seminaru razgovarati kako novinarima osigurati uspješan i siguran rad, kao i njihovu nezavisnosti i odgovornost.

IZVORFENA
Podijeli objavu