Naslovnica POLITIKA Fadil nakratko dobio napad razuma: Postoji mogućnost izgradnja cesta kroz javno-privatno partnerstvo

Fadil nakratko dobio napad razuma: Postoji mogućnost izgradnja cesta kroz javno-privatno partnerstvo

Podijeli objavu

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je za Klix.ba kako neusvajanje seta zakona o trošarinama neće i ne može dovesti u pitanje isplate mirovina.

“Ja sam u više navrata naglasio da novac od trošarina neće biti trošen na isplatu socijalnih davanja. Probleme mirovinskog fonda rješavamo sustavno kroz zakonska rješenja, kao što je novi zakon o PMO, te kroz stabilan ekonomski rast koji ‘puni’ fond. Osim toga, čak i da su trošarine usvojene to ne bi značilo da će se na našem računu preko noći naći novac da ga trošimo kako god želimo”, rekao je Novalić.

Istakao je da Zakon o trošarinama jasno definira načine potrošnje i to su razvojne, a ne socijalne svrhe. Premijer je upitan što će neusvajanja seta zakona kojim je predviđeno povećanje trošarina na naftu i naftne derivate značiti za infrastrukturne projekte.

“Što se, pak, tiče gradnje, postoji više načina izgradnje autocesta. Dosadašnji način financiranja autocesta, ali i magistralnih cesta zasnivao se isključivo na povećanju trošarina na naftu i naftne derivate. Nitko nije uzimao u obzir, na primjer, Zakon o javno-privatnom partnerstvu koji omogućava dovođenje velikih kompanija koje bi izgradile određene dionice autoceste”, kazao nam je Novalić.

Dodaje da je ovaj sustav poznat i već je u funkciji u mnogim dijelovima Europe i svijeta. Kako kaže, Federacija BiH bi tu odredila koja se dionica treba graditi, a velike kompanije bi izgradile taj dio i naplaćivale korištenje autoceste određen broj godina dok ne bi vratile uložena sredstva i nakon toga bi te dionice predale u vlasništvo Federacije.

“U ovom trenutku u pripremi su dva zakona: Zakon o koncesijama i Zakon o javno-privatnom partnerstvu. Ovi koji trenutno postoje su komplicirani i neefikasni, što je već rezultirao višegodišnjim zastojem kada je riječ o velikim investicijskim projektima. Zakon o koncesijama je već prihvaćen na Vladi i upućen u parlamentarnu proceduru i nadam se da ćemo vrlo brzo urediti ovu oblast. 
Ovdje naravno postoji još jedan problem, a to je da naše ceste nisu dovoljno frekventne pa ne možemo garantirati da će postojati interes za njihovu izgradnju u okviru javno-privatnog partnerstva”, rekao je Novalić.

Zaključio je da su zato upravo trošarine najsigurniji način da se pokrene gradnja te kako se nada da će u sljedećem razdoblju ipak uspjeti uvjeriti parlamentarce u potrebu njihovog usvajanja.