Naslovnica KULTURA Stolačka tarča: Razgovor s organizatorom srednjovjekovnog sajma Antom Vujnovićem

Stolačka tarča: Razgovor s organizatorom srednjovjekovnog sajma Antom Vujnovićem

Podijeli objavu

U susret srednjovjekovnom sajmu Stolačka tarča u Stocu, koji će se održati 19. i 20.5.2017. u starom gradu Vidoškom, razgovarali smo s jednim od osnivača i organizatorom, gospodinom Ante Vujnović.

Ante, za sami početak, možete li nam se ukratko predstaviti?

Rođen sam u Stocu 1988. godine, gdje završavam osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Nakon toga upisivam studij arheologije i povijesti u Mostaru, te diplomiram 2013. godine. Posljednje četiri godine sam ravnatelj Javne ustanove za razvoj turizma i zaštitu Kulturno-povijesne i prirodne baštine „Radimlja“ Stolac.

Kako dolazite na ideju o osnivanju Stolačke tarče i tko su organizatori?

Upravo višegodišnje iscrpno proučavanje povijesnih znamenitosti Stoca, kao i mukotrpan rad na promociji Stoca kao turističkog odredišta doveli su do ideje o srednjovjekovnom sajmu. Ova su nastojanja na poseban način institucionalizirana i intenzivirana u zadnjih nekoliko godina kroz djelatnosti JU “Radimlja”, koja je začetnik projekta. Naš je cilj bio revitalizacija Vidoške tvrđave i prikaz oživljene povijesti, što je u konačnici rezultiralo približavanjem povijesnih događaja svima i jednim novim, intimnijim i konkretnijim doživljajem istih. Bez sumnje, nova je to dimenzija i u turističkoj ponudi općine.

Ante Vujnović, ravnatelj J.U. „Radimlja“ Stolac

Koji je cilj ove manifestacije? Glavni dio cijele priče?

Kao što sam ranije spomenuo, glavni cilj je promocija turističkih potencijala Stoca i starog grada Vidoškog. Uz to nam je ujedno i cilj popularizacija oživljene povijesti srednjeg vijeka u autentičnom ambijentu starog grada.

Koliko godina se već održava Stolačka tarča?

Ovogodišnja Stolačka tarča je treća po redu i jedina u Bosni i Hercegovini ovakve vrste.

Možete li nam objasniti kakav je ovogodišnji program?

Za ovogodišnju Tarču najavljen je bogat dvodnevni program, čiji sadržaji privlače i mlađu i nešto zreliju publiku. Svečanim mimohodom viteških skupina, koji polazi iz centra grada, u petak, 19. 5. u 16:00 sati označit će se početak manifestacije. Svečano otvorenje Stolačke tarče bit će na Starom gradu u 16:30 sati.

Za najmlađe zanimljivi program počinje već u 17:00 sati kada će Mak Teatar prikazati Radionicu čarobnjaštva. Za one koji neće moći biti prisutni u petak, ista radionica će se odviti i u subotu u 18:45 sati. Ove zanimljive iluzioniste imat će te priliku gledati i u 18:45 sati kada će izvesti predstavu Tajni svijet.

Plesna skupina povijesnih plesova- Kontea u 17:30 u petak te u 17:15 u subotu uprizorit će Renesansne plesove. Za sve one koji žele nešto i naučiti na ovome sajmu bit će Radionica mačevanja u 17:45 sati koji će predvoditi škola za povijesno i scensko mačevanje Aureus Unicornis te Radionica streličarstva u 19:30 sati pod vodstvom Reda vitezova Ružice grada.

Oba dana bit će i predstavljanje viteških udruga, a posjetitelji će moći obići i pogledati sve viteške tabore. Vrhunac programa u petak bit će uprizorenje Obrane hercegova grada, te nakon toga Vatreni show u izvedbi Koprivničkih mušketira i haramija. Program se nastavlja kasno u noć nastupom dva DJ-a. U subotu već od 16:00 sati u velikoj kuli bit će otvorena tamnica za posjetitelje. Već od 16:45 sati počinje program za djecu i odrasle uz mnoštvo radionica, plesova i predstava.

Ove godine imamo jednu inovaciju za naše najmlađe posjetitelje sajma, a to je Konjički klub Vranac iz Čapljine, koji će bit na raspolaganju za školu jahanja. U subotu se nastavlja Bitka za Vidoški grad u 19:30, te Vatreni show u 21:00. u 21:30 je nastup DJ-a čime će završiti ovogodišnja Tarča. Uz sve ove aktivnosti, imat ćemo i sajam starih obrta i zanata gdje će nam se predstaviti kovači, korpari, zanatlije, pisari, trgovci raznih rekvizita, posebno za najmlađe.

Ulaznice za sve posjetitelje bit će 2 KM. Za djecu je ulaz besplatan.

Da li imate neku potporu i kakvu/od koga?

Najveća potpora nam je Općina Stolac, a tu su još i županija Hercegovačko-neretvanska, Turistička zajednica HNŽ, Ured Predsjednika Federacije gosp. Marinka Čavare, Aluminij Mostar, Mediares doo. Mostar, a nadamo se kako će i brojni drugi gospodarski i javni subjekti i institucije prepoznati naš rad i nastojanja za stvaranje boljih i kvalitetnijih životnih uvjeta u Stocu i u našoj županiji.

Je li ovaj događaj kroz godine utjecao na povećanje broja turista i što on znači za stanovnike ovoga mjesta?

Naravno da jest, i to izravno. Zahvaljujući Stolačkoj tarči u dva dana u Stolac dođe preko 3000 posjetitelja, te se nadamo kako će ova brojka i dalje rasti. Svi ti posjetitelji obiđu naš predivni grad, provedu vrijeme sa svojom obitelji, i veliki broj njih se ponovno vrati u Stolac.

Što planirate s projektom za budućnost?

Projekt Stolačke tarče ima veoma velike mogućnosti za razvoj i proširenje turističke ponude u Stocu. Od ove godine ćemo organizirati posebno razne ručkove i domjenke na starom gradu na autentičnoj lokaciji, Vitezovi herceg Stjepana će izvoditi svoj performans kako bi turistički obilazak Starog grada Vidoškog bio potpun.

Možete li poslati osobni poziv na Solačku tarču za naše čitatelje?

Ovu priliku bi iskoristio i pozvao sve vaše čitatelje i njihove prijatelje da dođu u Stolac 19. i 20. svibnja na jedini Srednjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini, Stolačku tarču. Obećavamo pregršt novih sadržaja, posebno za djecu, a za mlade navečer izlazak i provod uz nekolika dj-a, a za sve ostale veoma dobru zabavu, jelo i piće. Mislim da bolji poziv ne treba.

Ante, hvala na razgovoru!

IZVORMaja Gagro
Podijeli objavu