Naslovnica CRKVA FOTO: Prvu pričest primilo 62 prvopričesnika iz župe Krista Kralja – Čitluk

FOTO: Prvu pričest primilo 62 prvopričesnika iz župe Krista Kralja – Čitluk

Podijeli objavu

Jučer je u župnoj crkvi Krista Kralja – Čitluk 62 prvopričesnika primilo sakrament Prve pričesti na Misi koju je predvodio fra Goran Azinović, župni vikar župe Krista Kralja u Čitluku.

Na početku svečanosti, prvopričesnice i prvopričesnici, odjeveni u svečano ruho, u procesiji su ušli u za ovu prigodu posebno urešenu župnu crkvu, a u svojim rukama djevojčice i dječaci nosili su školjke sa biserima.

Biseri u školjkama imali su posebno značenje u rukama prvopričesnika. Simboliku školjaka i bisera u svojoj propovijedi objasnio je fra Goran Azinović, koji je prvopričesnicima poručio kako dva dijela školjke simboliziraju njihove roditelje, jedan majku, dok drugi simbolizira oca.

Mama i tata su kao ruke. Jedna je ruka mama, a druga je ruka tata. Kako vas mama grli. Te ruke vas grle, a vi ste biseri. Vi ste biseri – poručio je fra Goran Azinović i približio prvopričesnicima proces nastanka bisera, dugotrajan proces u kojem školjka zrnce pijeska pretvara u prelijepi biser.

U dijelu svoje propovijedi fra Goran je uputio poruku i roditeljima prvopričesnika kazavši:  – Ne možete imati dijete biser ako ne dadnete i jedan i drugi svoj dio. Obadva roditelja moraju dati svoj dio da bi dijete bilo biser.

Propovijedajući prvopričesnicima na nedjelju Dobrog Pastira, fra Gorana Azinović prvopričesnicima je govorio i duhovnim zvanjima, te ovom prilikom kazao da djevojčice i dječaci koji se zanimaju za poziv svećenika ili časne sestre mogu i postati službenici božji u budućnosti, te da je moguće da će neka od prvopričesnica časna sestra, a netko do prvopričesnika svećenik.

30 djevojčica i 32 dječaka iz župe Krista Kralja za Prvu pričest pripremala je časna sestra Slavica Kožul. Svi oni za uspomenu na dan kada su primili sakrament Prve pričesti dobili su prigodne darove, a sa sobom su doma ponijeli i školjke, ali i domaću zadaću koju im je zadao fra Goran Azinović.

Naime, fra Goran je prvopričesnicima za domaću zadaću zadao da mole sa svojim roditeljima te da im roditelji ispričaju, ne prvi i zadnji put, nego neka to bude više puta, priču o Isusu Kristu.