Naslovnica SPORT Hrvatska pobijedila Italiju: Brotnjak Ivan Martinac s karate reprezentacijom osvojio broncu na...

Hrvatska pobijedila Italiju: Brotnjak Ivan Martinac s karate reprezentacijom osvojio broncu na Europskom prvenstvu!

Podijeli objavu

Hrvatska muška reprezentacija u borbama u sastavu Ante Mrvičić, Enes Garibović, Anđelo i Ivan Kvesić, Ivan Martinac, Zvonimir Živković i Alan Šurbek predvodjeni izbornikom Esadom Garibovićem osvojili su ekipnu broncu pobijedivši u susretu za treće mjesto Italiju s 3:1.

Jučer su Talijani u muškim pojedinačnim borbama osvojili dva zlata, no hrvatska momčad u današnjem ekipnom dvoboju bila je superiorna unatoč početnom talijanskom vodstvu (Ante Mrvičić – Gianluca De Vivo 0:1). U nastavku pobjeda Enesa Garibovića nad aktualnim europskim prvakom iz Turske u teškoj kategoriji Marinom Simoneom čak 8:0. Izvrsno je od početka borbe krenuo i Anđelo Kvesić, pobijedivši Emanuella Sarnatara s 5:2. U posljednjem dvoboju Ivan Kvesić gotovo je stalno vodio, ali mu je zbog tri opomene praktički cijelu posljednju minutu prijetila diskvalifikacija. Na kraju 4:2 za veliko hrvatsko slavlja u dvorani Sehit Recep Topaloglu u Kocaeliju.

Odradili smo vrhunski, timski i borbeni duh, jedino tako smo mogli osvojiti ovu medalju, istaknuo je Anđelo Kvesić, a njegov brat Ivan dodao: Pokazali smo da smo kvalitetna momčad, iako smo još jako mladi. Imao sam tu čast da završim meč i donesem broncu našoj ekipi. To je naša zajednička pobjeda i stvarno sam presretan.

Isplatio se sav trud koji smo dosad napravili, hvala Bogu što smo osvojili broncu, rekao je Ivan Martinac, uz naglasak Zvonimira Živkovića kako je to tek početak, te Alana Šurbeka: Svi raniji porazi došli su na naplatu, sad smo odrasli i mislim da ova ekipa može još dugo vremena raditi dobre rezultate.

Izvukli smo najbolje što smo mogli, pobijedili smo i to je najvažnije, istaknuo je Ante Mrvičić, a Enes Garibović zaključio: Ovo je jaka, moćna ekipa, koja idućih desetak godina može osvajati medalje na velikim natjecanjima.

S obzirom na način kako smo osvojili medalju, za mene je ova bronca kao da smo osvojili zlato, potvrdio je pun ushićenja i izbornik naše reprezentacije Esad Garibović.

Na putu do bronce Hrvatska je svladala BiH (3:2), Portugal (3:1), Mađarsku (2:0), u polufinalu izgubila od Francuske (3:2), a za broncu bila je bolja od Italije (3:1).

Hrvatska je na taj način osvojila 100. seniorsku medalju od u karateu od samostalnosti na velikim natjecanjima, koja u tom sportu uključuju europska i svjetska prvenstva, europske (olimpijske) igre, svjetske igre i svjetske igre borilačkih vještina (ovo posljednje troje je svake četiri godine, op.a.). Uz to, petnaestu godinu zaredom hrvatska karate vrsta s Europskih prvenstava vraća se najmanje s jednim odličjem.

Posljednjeg natjecateljskog dana ekipne titule u katama osvojili su Španjolci i Talijanke, a u momčadskom finalu u borbama Turska je slavila protiv Francuske s 2:1.

Na 52. EP-u u karateu, na kojem je sudjelovalo 496 natjecatelja iz 44 zemlje, najuspješnija je Turska s 14 medalja (4-4-6) ispred Italije, Španjolske, Ukrajine i Francuske.