Naslovnica POLITIKA Odbijen amandman o povećanju mirovina kojega su podnijeli hrvatski izaslanici u Domu...

Odbijen amandman o povećanju mirovina kojega su podnijeli hrvatski izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH

Podijeli objavu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici djelomično je, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, prihvatila amandmane na Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koje je podnio Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, Amandman I kojim se vrijednost općeg boda za izračun visine primanja povećava s 13,6 na 14,3 nije prihvaćen, jer ta vrijednost predstavlja gornju granicu, te bi svako povećanje vrijednosti općeg boda dovelo u pitanje stabilnost i funkcioniranje cjelokupnog sustava mirovinskog i invalidskog osiguranja, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Amandman II, kojim je predloženo uvođenje prava na zajamčenu mirovinu je prihvaćen i bit će ugrađen u tekst Zakona. Naime, ocijenjeno je u potpunosti opravdanim uvođenje zajamčene mirovine u mirovinski sustav s ciljem zaštite osiguranika koji su ostvarili mirovinu s 40 godina staža osiguranja, odnosno onih koji su 40 godina radili i doprinosili u sustav mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Imajući to u vidu, a posebno uzimajući u obzir financijsku stabilnost cjelokupnog sustava mirovinskog i invalidskog osiguranja i redovnost isplate mirovina, predloženi amandmani koje je podnio Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ocijenjeni su djelomično prihvatljivim.