Naslovnica POLITIKA Hrvatski sabor: Marić ostaje ministar – 75 za i 75 protiv, slijedi...

Hrvatski sabor: Marić ostaje ministar – 75 za i 75 protiv, slijedi rasprava o smjeni Bože Petrova?

Podijeli objavu

Hrvatski sabor nije donio odluku o nepovjerenju ministru financija Zdravku Marići. Zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja Mariću, koji je predložilo 46 zastupnika SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a, Živog zida i Snage, nije prošao.

Zastupnici su o njemu pojedinačno glasovali. Protiv izglasavanja nepovjerenja Mariću glasovalo je 75 zastupnika, a za nepovjerenje ministru bilo je njih također 75. Bruna Esih glasovala je protiv, a Željko Glasnović napustio je sabornicu. Protiv Marićeva opoziva glasovali su i Tomislav Saucha te nezavisni Željko Lacković.

Predsjednik Sabora Božo Petrov odredio je stanku do 14 sati radi konzultacija klubova zastupnika, prenosi HRT.hr.

Na početku zasjedanja predsjednik Sabora Božo Petrov dnevni je red dopunio Mostovim prijedlogom odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora. Na saborskim se hodnicima moglo čuti kako je zapravo došlo do pat-pozicije jer ni SDP ni HDZ navodno nemaju potrebnih 76 ruku. Nakon stanke Božo Petrov poručio je da će se najprije glasovati o povjerenju Mariću. Nakon toga zastupnicima je dao mogućnost da prikupe potpise za samoraspuštanje Sabora. Ivan Vrdoljak (HNS) podsjetio je Petrova da ima 79 potpisa koji govore da on ne bi više trebao biti predsjednik Sabora. Ivan Lovrinović optužio je Petrova da je Sabor pretvorio u svoju psihijatrijsku ordinaciju i zatražio stanku.

U nastavku se glasovalo o zakonima raspravljenima prošli tjedan. Među njima je zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, kao i tri Mostova zakona za koje je Most ustrajao da se rasprave prije rasprave o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću. Prihvaćeni su zakoni o arhivima i HRT-u, ali nisu prošle izmjene zakona o HNB-u.

SDP tvrdi da ima 77 potpisa za izglasavanje nepovjerenja Mariću. Uoči glasovanja sastali su se klubovi zastupnika. Na Klub HDZ-a stigao je i premijer Andrej Plenković. “Neka ovi skupe 76 ruku”, uzvratio je premijer na novinarski upit hoće li Marić nakon današnjeg glasovanja ostati ministar. Jučer je SDP-ovac Gordan Maras tvrdio da su skupili 77 glasova za smjenu Marića. U Saboru se pojavio Tomislav Saucha. Mišljenje je sinoć promijenio i Željko Lacković, nezavisni zastupnik koji je u Sabor došao na mjesto Milana Bandića, koji je rekao da ipak neće glasovati za Marićev opoziv.

“Možemo mijenjati dnevni red, ali bi se o raspuštanju Sabora trebalo raspravljati nakon što se odluči o prethodne dvije točke – povjerenju ministru Zdravku Mariću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu. Mislim da prijevremeni izbori nisu dobro rješenje. Ovo je neuspjeli politički manevar oporbe za koji oni nemaju dovoljno ruku”, kazao je HDZ-ovac Josip Đakić.

Prije sastanka Kluba zastupnika HDZ-a Zlatko Hasanbegović izjavio je da je riječ o oporbenoj inicijativi koja je zadobila drugu konotaciju u ovim okolnostima. “Načelno moj glas ne može nikada biti u skupini glasova koji pripadaju SDP-u i HNS-u. Ovo je rasprava o ključnom pitanju postoji li nova parlamentarna većina. To je temeljno pitanje. Parlamentarna većina uvijek će imati moj glas pod temeljnim uvjetom, a to je tko će činiti tu većinu”, kazao je Hasanbegović.

Na dnevnom redu smjena predsjednika Sabora Bože Petrova

Nakon što Hrvatski sabor nije izglasovao nepovjerenje ministru financija Zdravku Mariću u Saboru je određena stanka od 2 sata. Čeka se nastavak – hoće li se glasovati o nepovjerenju Boži Petrovu, kako je i sam Petrov najavio ako Marić opstane ili o samoraspuštanju Sabora za što se trenutno prikupljaju potpisi u Saboru.