Naslovnica GOSPODARSTVO VIDEO Županija sljedeći tjedan odlučuje o proglašenju elementarne nepogode?

  VIDEO Županija sljedeći tjedan odlučuje o proglašenju elementarne nepogode?

  Podijeli objavu

  Nakon što su niske temperature i mraz uništili nasade krumpira i vinograde diljem Hercegovine, proteklih dana ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava HNŽ-a Donko Jović obišao je pogođena područja kako bi se pregledalo trenutačno stanje.

  Vlasnici oštećenih dobara kažu kako su njihove štete milijunske, no još uvijek nema odluke o proglašenju elementarne nepogode, donosi Naša TV.

  Hercegovačka polja, ako je suditi prema trenutačnom stanju na terenu, ove godine neće imati uroda. Iako poljoprirednici traže proglašenje stanja elementarne nepogode, u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava HNŽ-a kažu kako još uvijek nema elemenata za to.

  Jasnija slika o tome ima li uvjeta za proglašenje elementarne nepogode u najpogođenijim dijelovima županije poput Čitluka, Mostara i Čapljine, kaže ministar Jović, znat će se idućeg tjedna.

  Nakon što općinske i županijske vlasti procijene štetu, očekuje se i potpora Federalne vlade, odnosno resornog ministarstva. Međutim, poljoprivrednici nisu optimistični.

  Vinogradari i vinari idućeg tjedna održat će i sastanak na kojem će izići sa svojim prijedlozima za naknadu štete, a osvrnut će se i na poticaje u poljoprivredi za ovu godinu.