Naslovnica POLITIKA Svečano obilježena 27. obljetnica utemeljenja OO HDZ-a BiH Čitluk

Svečano obilježena 27. obljetnica utemeljenja OO HDZ-a BiH Čitluk

Podijeli objavu

Proširenom svečanom sjednicom OO HDZ-a BiH Čitluk, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom, koju je ispred središnjeg spomen križa za žrtve Domovinskog rata predvodio čitlučki župnik fra Miro Šego, danas je u Čitluku obilježena 27. obljetnica utemeljenja te najmasovnije političke stranke u čitlučkoj općini.

Uz utemeljitelje, bivše i sadašnje članove HDZ-a, članove te stranke u Općinskom vijeću i Poglavarstvu Čitluka te predstavnike HDZ-a iz TO i članove Mladeži i Zajednice žena te stranke, toj su svečanosti nazočili i predstavnici te čitlučke stranke u višim razinama vlasti.

Na svečanosti je istaknuto kako je, zbog čvrste opredijeljenosti za  obranu hrvatskih nacionalnih interesa, na svim dosadašnjim izborima nakon demokratskih promjena, Hrvatska demokratska zajednica BiH dobivala podršku ogromne većine Brotnjaka s pravom glasa.  Stoga je i 27. obljetnica postojanja i djelovanja OO HDZ-a BiH Čitluk, samo potvrda dosadašnjeg uspješnog razvoja Brotnja, ali i zalog za trajnu usmjerenost prema ciljevima koji će omogućiti još brži, snažniji i prosperitetniji razvoj te općine.

Predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Čitluk Marin Radišić odao je priznanje utemeljiteljima kao i svim ostalim članovima, prisjetio se teškog vremena osnutka i početaka rada HDZ-a, istaknuo kako je ta stranka i u ratu i u miru pokazala svoju političku i demokratsku zrelost te dodao da se s ponosom prisjećamo svoje prošlosti.

Iz povijesti

Prva javna tribina održana je 29. travnja 1990. god. u restoranu „Plavi podrum“. Tadašnje vlasti nisu dopustile održavanje skupa u Domu kulture, unatoč legitimnom zahtjevu HDZ-a. Međutim, prepuna dvorana u restoranu svjedočila je o interesu pristalica i simpatizera za program nove stranke.

Utemeljenje HDZ-a u Brotnju – Plavi Podrum Čitluk, 29. travnja 1990. – Prisutnima se obraća Jozo Primorac, tadašnji povjerenik HDZ-a

Može se slobodno reći da su Brotnjaci jednostavno prepoznali svoju stranku i bjanko joj dali povjerenje. Bila je hrvatska, bila je demokratska i bila je zajednica, što će reći da je bila ono što su ljudi očekivali i željeli.

Nakon niza aktivnosti, skupova, razgovora i drugih priprema u Sarajevu je održana Osnivačka skupština HDZ-a BiH 18. kolovoza, da bi nakon toga bila održana i Osnivačka skupština OOHDZ Čitluk 28. rujna 1990. godina. Razumije se, HDZ Čitluka je sudjelovala u radu Prvog sabora HDZ-a BiH u Skenderiji, u Sarajevu.

28. rujna 1990. godina – Osnivačka skupština HDZ-a Čitluk

Nakon 45. godina vladavine jednopartijskog komunističkog režima, u studenom 1990. god. održani su prvi demokratski višestranački izbori. Uvjerljiva pobjeda HDZ-a na izborima u Čitluku najbolje govori o raspoloženju ljudi. HDZ je dobio 96% glasova od ukupnog broja građana s pravom glasa koji su izašli na izbore.

28. rujna 1990. godina – Osnivačka skupština HDZ-a Čitluk

Kako tada, tako i danas. Na svim kasnije održanim lokalnim i općim izborima HDZ-a je uvjerljivo pobjeđivao, pa tako i danas na lokalnoj razini ima snažnu natpolovičnu većinu, dajući predsjednika Općinskog vijeća i načelnika općine.

28. rujna 1990. godina – Osnivačka skupština HDZ-a Čitluk

Prvi predsjednik OO HDZ-a Čitluk u razdoblju od rujna 1990. do 13.siječnja 1992. godine bio je gosp. Milan Lovrić. Od 13. ožujka 1992. godine do lipnja 2010. godine gosp. Stjepan Krasić, a 7. studenog 2011. godine za predsjednika je izabran gosp. Marin Radišić.

28. rujna 1990. godina – Osnivačka skupština HDZ-a Čitluk