Naslovnica POLITIKA Cirkus se nastavlja: Vijeće ministara bez podrške u Parlamentu, a oporba nema...

Cirkus se nastavlja: Vijeće ministara bez podrške u Parlamentu, a oporba nema dovoljno ruku za njihovu smjenu

Podijeli objavu

Broj zastupnika koji čine oporbu na državnoj razini jednak je broju zastupnika koji podržavaju aktualni saziv Vijeća ministara BiH.

Izvršnu vlast na državnoj razini čine SDA, HDZ BiH, SBB i stranke okupljene oko Saveza za promjene. Ovaj blok stranaka bez SDA-ovih zastupnika Senada Šepića, Salke Sokolovića, Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića ima 21 zastupnika., piše Klix.ba.

Od toga je SDA s deset zastupnika spao na šest dok SBB ima četiri zastupnika isto koliko ima i HDZ BiH dok SDS ima sedam zastupnika.

Na drugoj strani oporbu čine SDP BiH, DF, HDZ 1990, SNSD, BPS i A-SDA koji također imaju 21 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Tako DF ima pet zastupnika, SDP BiH tri zastupnika, SNSD šest zastupnika, a BPS i A-SDA po jednog zastupnika.

Prema svim prilikama, izlazak četiri zastupnika iz Kluba SDA poljuljao je parlamentarnu većinu koja praktično više i ne postoji. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović već je upozorio kako u BiH na svim razinama vlasti postoje samo manjinske vlade.

Ostaje upitno i kako će uopće teći proces usvajanja zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH s obzirom na to da su zastupnici iz stranaka koje čine vlast i ranije znali svojim nedolaskom na sjednice poremetiti planirani sustav glasanja.