Naslovnica KULTURA Prof. Sušac: Duboko sam uvjeren da će nas kvalitetni rezultati dovesti do...

Prof. Sušac: Duboko sam uvjeren da će nas kvalitetni rezultati dovesti do željenoga cilja

Podijeli objavu
Foto: Citluk.ba

Udruženje muzičkih/glazbenih i baletnih pedagoga Federacije Bosne i Hercegovine organizaciju 20. Otvorenog federalnog natjecanja učenika i studenata glazbe povjerilo je Osnovnoj glazbenoj školi Brtonjo, koja je prvi organizator ovako prestižnog natjecanja s područja Hercegovine.

Natjecanje je započelo jučer u dvoranama Sveučilišta Hercegovina i Majčina sela – Međugorje, a sinoć je u dvorani Sv. Josipa upriličeno svečano otvaranje 20. Otvorenog federalnog natjecanja učenika i studenata glazbe – Čitluk 2017.

Dobrodošlicu u Majčino selo svim nazočnim poželio je fra Dragan Ružić, ravnatelj navedene ustanove za odgoj i obrazovanje djece.

– Glazba je ne samo umjetnost, vi to dobro znate, nego i govor, pismo, jezik… Možda mnogi od nas ne razumiju pismo glazbe, ali svi jako dobro razumiju govor glazbe koji je apstraktan i univerzalan, te tako lako dodiruje naše emocije i osjećaje, stoga glazba doprinosi boljitku ljudskoga života, doprinosi da život bude kvalitetniji, zdraviji i da čovjek bude sretan – rekao je fra Dragan Ružić i natjecateljima poželio mnogo uspjeha u fer i korektnom natjecanju.

20. Otvoreno federalno natjecanje učenika i studenata glazbe – Čitluk 2017., prestižno je glazbeno natjecanje na kojem će nastupiti približno 500 učenika i studenata glazbe iz BiH i Republike Hrvatske. Posebno zadovoljstvo zbog održavanja jubilarnog natjecanja, na sinoćnjem otvaranju izrazio je Dževad Šabanagić, profesor, violinist, koncert majstor Sarajevske filharmonije i predsjednik Udruženja muzičkih/glazbenih i baletnih pedagoga FBiH.

Gospodin Šabanagić ovom je prilikom istaknuo da OGŠ Brotnjo s punim pravom zauzima mjesto među najboljim osnovnim glazbenim školama u FBiH, te da je to jedan od razloga zašto je upravo ovoj školi povjerena organizacija natjecanja. Uz navedeno gospodina Šabanagić izrazio je iskrenu zahvalu svima koji su svojim angažmanom doprinijeli organizaciji natjecanja, te je ovom prilikom, cijeneći višegodišnju plodonosnu suradnju, istaknuo ravnatelja Josipa Vrbaneca iz zagrebačke Glazbene škole Pavla Markovca.

– Bespredmetno je samo učiti  i završiti na nekom malom nivou. To je kao nedovršena kuća. Ako bi se otvorila srednja glazbena škola, koja ne iziskuje neka posebna sredstva, najbolji bi imali mogućnost upisati glazbene akademije, vratiti se u svoja mjesta i da se stvori jezgra simfonijskog orkestra, jer ovo podneblje zaslužuje da jednog dana dobije simfonijski orkestar – kazao je Šabanagić i pozvao na zajedničke napore kako bi u skoroj budućnosti u Čitluku bila otvorena srednja glazbena škola.

Dakle, OGŠ Brotnjo je u svojih osam godina djelovanja došlo do točke kada je neophodno razmišljati o otvaranju srednje glazbene škole. Do sada je kroz školu prošlo više od 2000 učenika koji su u školi stekli znanje, napredovali a mnogi od njih i postigli zapažene rezultate.

– Želimo da škola raste i nadalje kao mjesto izvrsnosti, jer su nas kao takve već prepoznali oni koji ocjenjuju plodove našega rada. Naime, brojni domaći i međunarodni ocjenjivački sudovi su naše učenike dosad ocjenjivali najvišim ocjenama, a oni su se iz raznih krajeva BiH i inozemstva vraćali sa zapažanim rezultatima i značajnim nagradama – poručio je Jure Sušac, ravnatelj OGŠ Brotnjo i doda da su to prepoznali nadležni iz obrazovnih vlasti i struke.

Prof. Sušac također je kazao da je inicijativa za otvaranje srednje glazbene škole došla od roditelja, te da bi otvaranjem srednje glazbene škole broćanski kraj bio obogaćen novom dimenzijom.

– Povijest pamti one koji podižu škole. Vjerujem da ćemo i mi doživjeti uskoro trenutak osnutka srednje glazbene škole koja će časno i ponosno služiti generacijama koje se budu htjela glazbeno obrazovati. Federalno natjecanje u organizaciji glazbenih i baletnih pedagoga FBiH, kojemu imamo čast biti domaćini, dodatni je poticaj da ne posustanemo. Kolege iz Udruženja, ali i iz Sarajevske Akademije, te iz partnerskih škola iz inozemstva posebno pohvaljuju naš rad i potiču nas da rastemo, a ja sam duboko uvjeren da će nas kvalitetni rezultati dovesti do željenoga cilja – izjavio je prof. Jure Sušac na svečanom otvaranju natjecanja.

Burnim pljeskom svi nazočni pozdravili su izrečeno vezano za otvaranje srednje glazbene škole, a valja istaknuti da su među nazočnima, uz već spomenute, bili gospođa Miljana Glamuzina, predstojnica ureda predsjednika HDZ BiH i v.d. glavnog tajnika HDZ BiH, Mario Rozić, općinski tajnik i pomoćnik načelnika Općine Čitluk, te Igor Planinić, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Upravo gospodinu Planiniću pripala je čast da otvori 20. Otvoreno federalno natjecanje učenika i studenata glazbe – Čitluk 2017., a Planinić je ovom prilikom izrazio veliku radost što može nazočiti otvaranju i prenio pozdrave dr. Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

– Glazba ima čarobnu moć povezivanja ljudi različitih rasa i nacija. Ona nerijetko postaje najbolje sredstvo upoznavanja, razumijevanja i prihvaćanja drugačije kulture u sadašnjosti, tako i u prošlosti. Međutim, najznačajnije je što glazba pruža mogućnost svakome pojedincu da život živi ljepše, zdravije… Nikada ne zaboravimo, tamo gdje prestaje riječ počinje glazba. Stoga ponekad zašutimo i prepustimo da glazba govori umjesto nas, jer će zasigurno daleko dospjeti – kazao je Planinić i poželio svako dobro u daljnjem radu i obilje uspjeha u nastojanjima oko srednje glazbene škole.

Svečano otvaranje prestižnog natjecanja učenika i studenata glazbe, svojim fantastičnim koncertom zaključili su učenici OGŠ Brotnjo koji su svojim sinoćnjim nastupom još jednom potvrdili zašto je OGŠ Brotnjo dobitnik brojnih nagrada poput one Zavoda za školstvo Mostar za najbolju glazbenu školu po uspjehu i promicanju kulture na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Podijeli objavu