Naslovnica DRUŠTVO U Čitluku održana dvodnevna obuka za „Search and Rescue“ timove

U Čitluku održana dvodnevna obuka za „Search and Rescue“ timove

Podijeli objavu

Deset polaznika iz cijelog Savez Gorskih Službi Spašavanja u BiH (GSSuBiH) u Čitluku je imalo dvodnevnu obuku na tečaju za „Search and Rescue“ timove u organizaciji GSSuBiH.

Polaznicima tečaja, teoretski dio vezan za potrage i spašavanja te opremu koja se koristi prilikom potraga prezentirali su: Zdenko Marić, pročelnik GSS u BiH, Mario Barbarić, pročelnik stanice GSS Široki Brijeg,  Marino Vidović, pročelnik stanice GSS HBŽ, i Žarko Pehar, pročelnik HGSS Čitluk – Međugorje, a uz teoretski dio tijekom drugog dana obuke održana je simulacije cjelovite akcije potrage za nestalom osobom.

Dakle, nakon odslušanih predavanja polaznici tečaja imali su priliku u simulaciji potrage primijeniti teorijsko znanje, no već prvog dana, u sred obuke, stanica HGSS Čitluk – Međugorje zaprimila je stvarni poziv na intervenciju pa su polaznici tečaja sudjelovali u akciji spašavanja na brdu Križevac.

Deset spasilaca HGSS Čitluk, GSS HBŽ i GSS Široki Brijeg prekinuli su aktivnosti na tečaju za SAR timove koji se održavao u prostorijama te su se uputili na Križevac do hodočasnika iz Italije koji se žalio na srčane probleme.

Nakon brzog dolaska do unesrećenog uslijedila je kratka priprema za transport i žurnu evakuacija prema vozilu hitne pomoći gdje je unesrećeni predat u ruke liječnika na daljnje zbrinjavanje.

IZVORCitluk.ba
Podijeli objavu