Naslovnica POLITIKA Policiju u Hercegbosanskoj županiji državni zakon ne zanima, oni imaju svoj vlastiti!

Policiju u Hercegbosanskoj županiji državni zakon ne zanima, oni imaju svoj vlastiti!

Podijeli objavu

Iako bi sve administrativno-teritorijalne jedinice u BiH trebale poštovati Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH koji je stupio na snagu 15. veljače, državni zakon ne poštuju u Hercegbosanskoj županiji koja ima svoj zakon.

Ovu informaciju potvrdio je ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Darinko Mihaljević koji je rekao kako ova županija ima svoj zakon o sigurnosti prometa.

“Mi smo već uputili i izradili radnu verziju izmjena i dopuna tog zakona koji je donesen na razini države, jer on se i zove okvirni zakon. To je ustavna nadležnost županija. Mi imamo zakon koji ćemo uskladit i primjenjivat ga”, rekao je Mihaljević.

Kazao nam je da je prije sedam dana uputio svoj prijedlog na mišljenje Uredu za zakonodavstvo, Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu financija Herceg-bosanske županije.

“Ovaj na državnoj razini je okvirni zakon, a mi imamo županijski zakon o sigurnosti prometa već odavno i samo ćemo ga uskladiti”, rekao je Mihaljević.

Ministru unutarnjih poslova Hercegbosanske županije očito nije poznato kako usvojeni zakon nije okvirni zakon, već državni zakon koji se mora poštivati u svim administrativno-teritorijalnim jedinicama BiH, podsjeća Klix.ba

Mihaljevića smo pitali i kolike će financijske štete nastati s obzirom na to da su državnim zakonom povećane kazne za prometne prekršaje, a što se očito ne implementira u Hercegbosanskoj županiji.

“Ne smije nitko pomislit da puni županijske proračune na način da uradi harač nad narodom i vozačima. Svi zakoni trebaju imati preventivnu, a onda represivnu mjeru. Ja sam više pobornik mišljenja da će preventiva puno više uraditi. Pitanje je su li su naši građani u stanju plaćati kazne koje su veće i od vrijednosti vozila koja voze. Treba se stavit u realne okvire”, rekao je Mihaljević.

Ovim povodom kontaktirali smo i ministra prometa i komunikacije BiH Ismira Jusku koji nam je kazao da prvi put za ovu informaciju čuje od nas te da će uputiti dopis Vladi FBiH od koje će tražiti da mu dostavi informaciju o tome da li se Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH poštuje u svim dijelovima BiH.