Naslovnica POLITIKA Danas sjednica Parlamenta BiH: Hoće li nas dodatno zavaliti pod krinkom cestogradnje

Danas sjednica Parlamenta BiH: Hoće li nas dodatno zavaliti pod krinkom cestogradnje

Podijeli objavu

Pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH će se na današnjoj sjednici naći set zakona o trošarinama. Usvajanje seta zakona je neizvjesno s obzirom na to da ne postoji sigurna većina za usvajanje seta zakona.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je jučer da će sedam ili osam članova zastupničkog kluba te stranke glasati na današnjoj sjednici o setu zakona o trošarinama i osiguranju depozita, čije je donošenje uvjet za sljedeću ratu kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), piše Klix.ba.

S obzirom na to da SDA ima ukupno 10 zastupnika u Zastupničkom domu, i to Šefika Džaferovića, Safera Demirovića, Nerminu Kapetanović, Hazima Rančića, Amira Fazlića, Asima Sarajlića,Senada Šepića, Salku Sokolovića, Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića, dovodi se u pitanje Izetbegovićeva izjava s obzirom na to da je još uvijek nepoznato kako će glasati “četvorka” unutar SDA.

Izetbegovićeva procjena od “7-8 zastupnika” dovodi u pitanje s obzirom na to da je od ukupno 10 SDA-ovih zastupnika glasovanje, za njih četiri upitno kako će glasati o setu zakona o trošarinama. Šemsudin Mehmedović će, najvjerojatnije, glasovati za set zakona.

Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića ima četiri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, a koliko je poznato sva četvorica će glasati za set zakona o trošarinama.

Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP dr. Ante Starčević i HSP Herceg-Bosne ima četiri zastupnika u Zastupničkom domu, a već je od ranije poznato kako će se i oni izjasniti za set zakona o trošarinama.

Savez nezavisnih socijaldemokrata ima šest zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a set zakona o trošarinama će imati i njihovu podršku.

Ukoliko se svi od dosad navedenih zastupnika pojave na današnjoj sjednici, koji su za povećanje trošarina na naftu i naftne derivate od 15 pfeninga po litru, to će biti ukupno 21 glas, a za to nije dovoljno .

Protiv

Protiv seta zakona o trošarinama su se već ranije izjasnili zastupnici Saveza za promjene, a oni imaju ukupno sedam zastupnika u Zastupničkom domu.

Također, SDP i DF su se izjasnili protiv navedenih zakona, a oni imaju ukupno osam zastupnika, od toga su tri SDP-ova i pet DF-ovih. S obzirom na to da je najavljeno da SDP-ov zastupnik Mirsad Mešić neće prisustvovati sjednici, bit će to ukupno sedam zastupnika ove dvije stranke.

Ukoliko se SDA-ova četvorka pridruži zastupnicima koji su protiv seta zakona o trošarinama, kao što je to dosad bio slučaj, ovaj tabor Zastupničkog doma će imati ukupno 17 zastupnika.

Upitno

Od ukupnog broja zastupnika, onih koji su u taborima “za” (21) i “protiv” (17), postavlja se pitanje kojem taboru će se pridružiti preostali zastupnici.

Zastupnik BPS-a Zaim Backović se ranije izjašnjavao protiv seta zakona o trošarinama, a zastupnik ASDA Jasmin Emrić bio je suzdržan. Priopćili su kako će ovaj putu biti protiv ovog prijedloga. Također je nepoznato kako će glasovati zastupnica HDZ-a 1990 Diana Zelenika.

Po političkim kuloarima se već ranije špekuliralo kako bi se vladajuća koalicija mogla služiti “zavrtanjem ruku” da bi došla do svojih ciljeva, pa i da je DF-ova zastupnica Hanka Vajzović podlegla pod pritiscima. Dovoljno bi bilo samo da se ne pojavi na sjednici…

 

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu