Naslovnica POLITIKA Sebi ja na prvom mjestu: Izetbegović vlastitoj ženi dao na korištenje auto...

Sebi ja na prvom mjestu: Izetbegović vlastitoj ženi dao na korištenje auto u vlasništvu Predsjedništva BiH

Podijeli objavu

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović koristila je, prilikom jučerašnje posjete Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli, automobil u vlasništvu Predsjedništva BiH.

Riječ je o automobilu u kojem se vozi njezin suprug i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Javnosti još uvijek nije poznato tko je izdao nalog da direktorica KCUS-a koristi službeni automobil Predsjedništva BiH, piše Klix.ba.

Automobil marke Škoda, registarskih oznaka E30-K-969, službeno je registriran na Kabinet člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, a kupljen je prošle godine.

Sebija Izetbegović prema Pravilniku o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH nema pravo na korištenje službenog automobila Predsjedništva BiH.

“Službeno vozilo u smislu ovog pravilnika je motorno vozilo koje je nabavljeno za službene potrebe institucije i u njezinom je vlasništvu ili posjedu, a koristi se za
obavljanje prijevoza radi vršenja poslova i zadataka rukovodstva institucije, te obavljanje administrativnih i kurirskih poslova institucije iz nadležnosti institucije”, piše u pravilniku.

Inače, automobili članova Predsjedništva BiH opremljeni su uređajima za davanje posebnih zvučnih signala i svjetlosnih znakova crvene i plave boje, odnosno sirenama i rotacijama (najčešće “blinkerima” koji se nalaze ispod haube automobila), koji omogućavaju prvenstvo prolaza.