Naslovnica POLITIKA Zakuhalo na prijemu kod kardinala Puljića: Čović najavio izmjene izbornog zakona, Izetbegović...

Zakuhalo na prijemu kod kardinala Puljića: Čović najavio izmjene izbornog zakona, Izetbegović mu poručio kako od toga nema ništa

Podijeli objavu
Foto: Avaz.ba

Na uskrsnom prijemu, čiji je domaćin kardinal Vinko Puljić, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović rekao je u izjavi novinarima kako se očekuje da se u sljedećih 15 dana, već nakon sutrašnje odluke Hrvatskog narodnog sabora, intenzivna aktivnost u parlamentima na svim razinama u BiH da bi se živjelo bolje.

On je ustvrdio i da postoje zastoji zadnjih godinu dana u funkcioniranju partnerstva i da iz toga treba izaći, prenosi Avaz.ba.

– Evo, Uskrs neka bude motiv da se svi drugačije ponašamo prema onima koji su nam dali glasove. Ja sam vječiti optimista. Učinit ću sve sa svoje strane da zaštitim dostojanstvo čovjeka u BiH, da osiguram apsolutnu jednakopravnost Hrvata, Bošnjaka i Srba na svakom koraku BiH i da se u BiH živi bolje. To je moja jasna misija kao člana Predsjedništva i svih nas koji smo u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim nivoima vlasti u BiH – rekao je Čović.

On je dodao da će se u sljedećih 15 dana intenzivirati stvari oko Izbornog zakona, ali i drugih tema na razini države, entiteta i županija. Na novinarsko pitanje postoji li minimum dogovora s koalicijskim partnerima vezano za Izborni zakon, prvenstveno sa SDA, Čović je rekao da su se dogovarali godinu i po.

– Dogovarali smo se godinu i pol dana pričajući kako smo se dogovorili oko Mostara, pa nije bilo izbora. Pa bi sada trebali govoriti kako smo se dogovorili oko odluka Ustavnog suda BiH kada je u pitanju konstitutivnost naroda, što znači Domovi naroda, članovi Predsjedništva. Imali smo jedinu zavidnu razinu suglasja, a onda smo počeli demantirati da smo se dogovarali. Da se više ne bi lagali i iznosili različite stavove u javnosti, u Parlamentu ćemo pričati o tome – rekao je Čović.

On je rekao kako ne postoji nikakvo ucjenjivanje, ali da je jedina ucjena koju HDZ stavlja na teret svima ta da se odluke donose odmah.

Novinarima se obratio i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

– HDZ je to krenuo jednostrano. U ovoj zemlji, vi ništa ne možete jednostrano uraditi, imate uvijek četiri ili pet koalicijskih partnera. Treba se dogovoriti u jednom širem paketu, a ne samo jednom segmentnu za koji ste vi zainteresirani i pritom modificirati ranije neke dogovore. Isključivo smo zainteresirani za rješavanje tog pitanja u sklopu rješavanja pitanja Sejdić-Finci. Ide se jednostrano, reduciranim i modificiranim rješenjima i ne bih rekao da će to, ne samo ovaj put, već općenito moći proći – rekao je Izetbegović.

On je naglasio kako za sada nije upoznat s ucjenama HDZ-a BiH koje se tiču Izbornog zakona BiH i Zakona o trošarinama, ali da SDA u svakom slučaju neće pristati na bilo kakve ucjene.

– Iz HDZ-a su rekli da je to jedna proba odnosa. Pa, mi smo na probi odnosa već odavno. Ima čitav paket stvari koje bi mi trebali riješiti i izaći jedni drugima u susret. Primjera radi, ugovor s Islamskom zajednicom, koja jedina nema ugovor s državom i koji stoji već dvije godine u Predsjedništvu. Ili, pak, ovo što je danas govorio gospodin Puljić. Odnos općenito prema svećenicima, imamima i vjerskim zajednicama bi trebao biti drugačiji, kada je njihova imovina u pitanju, kada su u pitanju njihove mirovine, socijalno i zdravstveno osiguranje i slično. Na niz mjesta imamo nametanje tamo gdje je dominantniji jedan narod, hrvatski nad bošnjačkim ili obratno, ili oba nad srpskim. Treba niz stvari u jednom paketu riješiti, a ne samo izvući ono za šta ste vi zainteresirani i s time raditi neke ultimatume – rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao i da prisustvo međunarodne zajednice u BiH nije niti približno onakvo kakvo je bilo, te da je sve na domaćim političkim snagama.

– BiH je jako komplicirana struktura i napravljena je takva u Daytonu. Uvijek se četiri ili pet partnera mora dogovoriti. Imamo na teret ratnih događanja tu frustracije, strahove od dominacija. Ostavljeni smo konačno sami sebi. Dakle, mislim da krize kroz koje prolazimo mogu pomoći u sazrijevanju. Krize su teške, krize su opasne, ali one su i potrebne u procesu sazrijevanja. Mislim da smo konačno sazreli i da smo shvatili da ne možemo jedni drugima ništa nametnuti. Nadam se da ćemo u sljedeće dvije godine jednu takvu formulu uspjeti riješiti i da ćemo uspostaviti stabilne odnose za sljedeće dekade koje su pred nama – rekao je Izetbegović.