Naslovnica Povijest VIDEO 38 godina od katastrofalnog potresa u Crnoj Gori

VIDEO 38 godina od katastrofalnog potresa u Crnoj Gori

Podijeli objavu

Prije 38 godina na današnji dan, 15. travnja 1979. godine, u 7 sati i 19 minuta, potres jačine 7 stupnjeva po Richteru pogodio je Crnu Goru.

Potres je izazvao katastrofalna razaranja s intenzitetom od IX. stupnjeva Merkalijeve ljestvice na cijelom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 km. Epicentar potresa se nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 km od obale, podsjeća portal hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori RadioDux Tivat.

U ovom potresu 101 osoba je izgubila život u Crnoj Gori i 35 u Albaniji. Stradali su gradovi: Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja.

Uništen je veliki dio modernih hotelskih kapaciteta u regiji, oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječje zaštite, 240 škola..

Posebno su stradali kulturno-povijesni spomenici (manastiri, crkve, muzeji, arhivi), koji su koncentrirani uglavnom u najugroženijem primorskom pojasu. Velike štete su bile na cestovnoj mreži – oštećeno je oko 350 km magistralnih i 200 km regionalnih prometnica.