Naslovnica DRUŠTVO Međugorje očekuje novi val hodočasnika

Međugorje očekuje novi val hodočasnika

Podijeli objavu

Prema mnogim predviđanjima, Međugorje očekuje povećan dolazak hodočasnika, nakon posjeta papinog izaslanika mons. Henryka Hosera, pa smo o toj temi razgovarali s Davorom Ljubićem, vlasnikom agencije G-tour iz Međugorja, dobrim poznavateljem zbivanja na međugorskom tržištu praktički od samih početaka organiziranja smještaja hodočasnika.

Mons. Hoser je Međugorje nazvao malim Lurdom zbog broja rasta hotela, restorana, trgovina, s time da je Lurd star 150, a Međugorje 36 godina, no Međugorje se, kako kaže Ljubić, još uvijek ne može uspoređivati s Lurdom po broju smještajnih jedinica, ali se po kvaliteti može smjestiti iznad Lurda.

– Po broju smještajnih kapaciteta je iznad Fatime. Svaki hodočasnik i u Lurdu i Međugorju želi kupiti suvenir, mora jesti i mora se smjestiti. Tako da se apsolutno slažem s tom izjavom. Mnogi koji dolaze u Međugorje vide samo komercijalni dio, a ne sagledava se onaj duhovni pozitivni koji hodočasnik dobiva dok je na hodočašću u Međugorju. S jedne strane je potreba hodočasnika za duhovnim dijelom, a s druge je njegova potreba za nasušnim kruhom svagdanjim – kaže Ljubić i dodaje kako je njegova procjena (jer službenih informacija nema) da u Međugorju ima trenutačno oko 10.000 kreveta u hotelima s 3 i 4 zvjezdice.

– Informaciju sam našao na pojedinim internetskim portalima gdje se nudi smještaj u Međugorju i svatko može zbrojiti broj soba. Također, uz ovaj broj postoji još minimalno toliko smještajnih kapaciteta u vrlo dobrim pansionima i privatnom smještaju. Ukupna procjena bila bi oko 20.000 kreveta – kaže Ljubić.

Na pitanje o prevelikoj izgrađenosti i nepopunjenosti kapaciteta u Međugorju posljednjih godina, kaže da je doista tako, jer ukoliko se govori o oko dva milijuna hodočasnika i 20.000 kreveta, to je oko 30 posto popunjenosti na godišnjoj razini.

Davor Ljubić / Foto: Večernji List

– Proizlazi da je Međugorje popunjeno 30 posto godišnje, što je po svim turističkim pokazateljima premalo. Procjena je da je isplativost izgradnje hotela 40 posto i više popunjenosti. S druge strane, siguran sam da su hoteli s 3 i 4 zvjezdice već sad jako isplativi, a da su pansioni u velikom padu. Nažalost, cijena smještaja u Međugorju je neadekvatna ponudi – kaže Ljubić, dodajući da su hoteli u Međugorju sam sebe podcijenili, jer su se počeli graditi veliki objekti, porasla je ponuda i hotelijeri su bili prisiljeni spuštati cijenu i izjednačavati se s pansionima

– Tako da je u vrhunskom objektu s 3 i 4 zvjezdice cijena punog pansiona 35 eura. Kada su cijene ovako niske u hotelima, pansioni su prisiljeni spuštati ih još niže, pa postoji odlična situacija za hodočasnika da mu možda je isplativije živjeti mjesec dana u Međugorju nego u Rimu kad zbroji sve troškove. Dugoročno to nije dobro, morat će se nešto napraviti po pitanju cijena. Kratkoročno, razumijem svakoga tko na ovaj način mora premostiti razdoblje male krize – kaže Ljubić, koji je i dopredsjednik ste udruge „Sveta zemlja“ koja organizira hodočašća i u Lurd i Fatimu, pa često uspoređuju međugorsku ponudu s tamošnjima.

– Nedavno sam bio u Fatimi i od njihove turističke organizacije dobio sam informaciju da Fatima ima 8.000 kreveta, a da je posjećenost lani bila oko 5 milijuna noćenja. Procjena je da Lurd godišnje posjeti 6-8 milijuna hodočasnika, pa proizlazi da Međugorje ima veliku mogućnost rasta. Međugorje će i dalje rasti po broju noćenja, ali sam siguran da ćemo po uzoru na fatimske hotelijere s vremenom reducirati broj smještajnih jedinica, tako da će se postojeći pansioni morati modernizirati, a neko vrijeme će prestati izgradnja novih objekata. Međugorski put je onaj koji je zagovarao poznati međugorski franjevac fra Slavko Barbarić, a to je obiteljski posao i upravo tu vidim mogućnost za postojeće pansione i pretvaranje u mala privatna gospodarstva.

Ono što možda nedostaje međugorskom hodočasniku je obiteljski dodir, koji je godinama imao u Međugorju i vidim tu veliku mogućnost za napredak. Na taj način zapošljava se cijela obitelj i omogućava ostanak mladih na ovim područjima – kaže Ljubić, a na pitanje očekuje li Međugorje, nakon najnovijih zbivanja povećanje broja hodočasnika, odgovara pozitivno.

Sigurno očekujem, ali ne mislim da je to toliko zbog mons. Hosera i njegove očigledne privrženosti Međugorju. Primjerice, Talijani su trenutačno u padu, ali sigurno će se vratiti i to zbog poboljšanja ekonomskih uvjeta u Italiji. Hoserove izjave zasigurno će omogućiti velikom broju Talijana da dolaze u Međugorje bez straha da će od svojih nadležnih biskupa i Crkve dobiti „po prstima“. Naime, od 2015. pojedini talijanski biskupi nisu se pozitivno izjašnjavali o Međugorju i to je veliki broj talijanskih hodočasnika poštivao. Primjetan je veliki porast iz istočnoeuropskih zemalja, kao i iz Španjolske. Moram naglasiti da u ovakvim slučajevima najveći utjecaj turista i hodočasnika ima i povezanost. Španjolska je u zadnje vrijeme zahvaljujući više kompanija izuzetno dobro povezana s Dubrovnikom i Splitom i samim tim broj hodočasnika se povećao. Mostar bi trebao biti bolje povezan s Italijom, Poljskom, Njemačkom, što bi sigurno omogućilo dolazak mnogo većeg broja hodočasnika nego dosad. Tim prije što ovih dana najavljuju strože kontrole na granicama unutar same EU, a kamo s BiH. Prošli vikend na graničnom prijelazu Bijača, autobusi su čekali više od dva sata na ulazak u BiH! Mogu tek zamisliti kakve će gužve i čekanja biti u kolovozu, u turističkoj sezoni, kada u Međugorje dolazi najviše gostiju – rekao je Ljubić.