Naslovnica POLITIKA Već dvije i pol godine „kreće”: Lasić opet ponovio kako kreće izgradnja...

Već dvije i pol godine „kreće”: Lasić opet ponovio kako kreće izgradnja autoceste

Podijeli objavu

“Veze su ključne, bez povezanosti nema investicija, a bez investicija nema novih radnih mjesta. Nažalost, naša zemlja je godinama bila među najnerazvijenijim europskim zemljama, kronično nam nedostaje novih cesta iako su se mnoge vlade hvalile brojem kilometara.

To uvelike zaostaje za našim potrebama, a tako i za razvijenim svijetom”, kazao je premijer FBiH Fadil Novalić prilikom otvaranja konferencije “Suvremeni prometni i komunikacijski sustavi” organizirane u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

Gradnja cesta

Kazao je kako ova Vlada FBiH to nastoji promijeniti, da je mnogo uložila u veze iako se to ne vidi na pravi način. “Izvjestan nam je koridor Vc na kojem nam je još ostalo izgraditi 165 km. Za bolje ceste ključno je naći nove izvore financiranja, a sve kako bismo gradnjom cesta pokrenuli ekonomski rast. Kod cestogradnje 92 posto je domaći input, kroz radnu snagu, materijal i drugo”, kazao je premijer Novalić. Gradnju brzih cesta financirali bi iz profita velikih državnih kompanija, dodao je Novalić. “Do sada smo imali samo jedan, bankovni način financiranja autocesta, a sada bismo dodali još dva. Sljedeće godine moglo bi doći do ‘eksplozije’ u gradnji cesta ako sada dobro upakiramo različite mehanizme njihova financiranja”, dodao je. Veća pozornost posvećuje se i željeznicama, kao i zračnom prometu. “Velika pozornost posvećena je željeznicama, lako ih možemo imati na nuli, a ne postoje željeznice u svijetu koje su rentabilne, ali uvijek pozitivno utječu na gospodarstvo. Proizvodnja ugljena, željeza, koksa, šećera ni teoretski ne bi mogla biti zadovoljna cestovnim prometom”, ocijenio je Novalić. On je komentirao i stanje u telekomunikacijama, ali se posebno osvrnuo na poziciju zrakoplovnog prijevoza.

“Zrakoplovni promet nam raste, možda ne našom zaslugom, vjerojatno zbog turizma. Ukidajući kompaniju BH Airlines, sad taj novac ide za osposobljavanje zračnih luka. Nama nije ni potrebna državna zrakoplovna kompanija nego razvoj zračnih luka”, zaključio je Novalić. Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić istaknuo je kako je u vrijeme pripreme konferencije dogovoreno financiranje kompletne dionice koridora Vc od Svilaja do Počitelja odnosno do Bijače. Na konstataciju novinara da je stalno neka dionica sporna i da se netko žali, ministar Lasić je kazao kako je problem postojao na jugu, ali je riješen u suradnji s Europskom investicijskom bankom u Luxembourgu. Istaknuo je da je dogovoren ubrzani nastavak izgradnje koridora na jugu, kao i na svim ostalim dionicama. V. d. direktora Autocesta FBiH Adnan Terzić je kazao kako ne može biti zadovoljan tempom izgradnje autocesta s obzirom na to da svi resurse koje BiH ima nisu stavljeni u funkciju.

Investicijski ciklus

“Mi smo spremni i osigurali smo ozbiljan investicijski ciklus koji se neće prekidati u sljedećih desetak godina. Ključna stvar je da su investicije osigurane, da imamo projekte i da sad trebamo provesti zahtjevne procedure koje nisu samo stvar jedne institucije, nego kompletnog sustava”, istaknuo je Terzić. Na upit što će se uraditi do kraja ove godine, Terzić je kazao da su u prva tri mjeseca, iako je bilo zimsko razdoblje, odrađeni značajni radovi na koridoru.

“Idemo s projektom za koji imamo već osigurana sredstva, a to je dionica Počitelj – Zvirovići. Idemo i s dva projekta koja su, nažalost, vezana uz trošarine, radimo pretkvalifikaciju za dionicu Počitelj – Buna i LOT 3 zeničke obilaznice”, kazao je Terzić. Mr. sc. Ivan Krasić iz JP HT Mostar govorio je o temi “Digitalna revolucija – prilike i izazovi za telekom operatere”, a dr. sc. Jasmina Baraković Husić iz JP BH Telecom, specijalistica, o temi “Perspektive razvoja komunikacijskih tehnologija: 5G inovacije i nove poslovne mogućnosti”, dok je izvršni direktor JP Hrvatska pošta Ljubo Vujica izlagao temu “PostNet – elektronička razmjena novca u funkciji unapređenja razmjene dobara i usluga u regiji”.

“Infrastrukturna mreža za brzi prijenos novca koju su razvile javne poštanske uprave BiH, Crne Gore, Srbije i RH je upravo kanal za kontrolirani prijenos novca koji će omogućiti usporedno razmjenu roba i usluga, na vrlo jednostavan i za društvo prihvatljiv način”, kazao je Vujica.

IZVORVečernji List
Podijeli objavu