Naslovnica DRUŠTVO HNŽ: Pušten u rad integrirani sustav za krizne situacije 121

HNŽ: Pušten u rad integrirani sustav za krizne situacije 121

Podijeli objavu
Foto: upravaczvhnz-k.ba

Jučer je u sklopu Mostarskog  sajma  održana  prezentacija i puštanje u rad integriranog sustava za krizne situacije  121,  koji bi u budućnosti trebao predstavljati osnovu uskoro  jedinstvenog  Europskog sustava  112 za hitne slučajeve,  preko kojeg bi se proveo projekt zaštite i spašavanja ljudi, materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Uz ravnatelja Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo gospodina Eugena Ćubelu , svečanosti su nazočili i premijer  Vlade HNŽ-e  gospodin  Nevenko Herceg  koji je i svečano u rad pustio ovaj sustav,  gradonačelnik Mostara gospodin Ljubo Bešlić,  te mnogi drugi.

Jedinstveni europski 112 broj za hitne slučajeve je uveden kako bi se omogućilo građanima u nevolji da pozovu hitne službe (policija, hitna pomoć i vatrogasci), koristeći isti broj bilo gdje na području Europske unije. To je od naročite važnosti uzevši u obzir da europski građani sve više putuju u druge zemlje EU-e radi posla, studija ili u slobodno vrijeme.

Ovim sustavom želimo u budućnosti stvoriti  sustav kojim se jednim pozivom može pokrenuti akcija traganja i spašavanja, hitnog medicinskog prijevoza i drugih žurnih intervencija, kazao je ravnatelj Ćubela, priopćeno je iz Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ.