Naslovnica GOSPODARSTVO Nagrade za ‘Žilavku Barrique’ i ‘Blatinu de Broto’ Vinarije Čitluk na ovogodišnjem...

  Nagrade za ‘Žilavku Barrique’ i ‘Blatinu de Broto’ Vinarije Čitluk na ovogodišnjem Sajmu gospodarstva u Mostaru

  Podijeli objavu

  U sklopu Mostarskog sajma održana je svečanost dodjele priznanja najboljim vinarima.

  Priznanja su uručili direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, prof. dr. Bernard Kozina, predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje vinskih uzoraka i ministar poljoprivrede HNŽ-a Donko Jonković. U prigodnom zaba vnom programu nastupili su pero Križanović i klapa “Mir”.

  Ocjenjivanje kvalitete vina na Sajmu Mostar predstavlja jednu od najrelevantnijih manifestacija ovog karaktera na prostorima Bosne i Hercegovine, i doista bi vrijedilo napora istu očuvati i razvijati i u buduće.

  Osim interesa domaćih proizvođača koji imaju priliku dobiti relevantnu sliku kvalitete svojih vina i  mogu se vrlo jednostavno usporediti se sa drugim proizvođačima u BiH, ali i onima iz drugih zemalja, nastup na ovoj manifestaciji trebao bi biti interesantan i proizvođačima iz zemalja šireg okruženja, kojima bi tržište BiH moglo i trebalo biti interesantno za plasman svojih vina. Kako god, i ovogodišnje ocjenjivanje vina još jednom potvrđuje da su domaća vina iz Bosne i Hercegovine, ali i vina iz zemalja okruženja, u svakom pogledu visoko vrijedna i sposobna za izlazak i na najzahtjevnija svjetska tržišta. Samo visokom kakvoćom vina sa ovih prostora mogu kompenzirati „problem malih vinorodnih zemalja“ i skromnih količina u proizvodnji, te unatoč svemu u budućnosti nametnuti se  kao interesantno područje u globalnom vinogradarsko vinarskom sektoru.

  • Šampion sajma Mostar 2017. Jokan – Gran cuvee, sorta Merlot i Syrah – Vinarija “Sušić” Imotski
  • Pobjednik grupe bijelih mirnih  vina – Traminac Vrhunski 2015 Iločki podrumi d.d.
  • Pobjednik grupe vina Žilavke – Barrique, sorta Žilavka Vinarija Čitluk
  • Pobjednik grupe vina Blatine – Blatina de Broto,sorta Blatina Vinarija Čitluk

  Kažimo i to kako su se na ovogodišnjem Sajmu gospodarstva u Mostaru predstavili brojni Broćanski vinari čiji su štandovi, već po tradiciji, vrlo posjećeni.