Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Stanovnici HNŽ-a u protekloj godini preko recepata uzeli lijekova u vrijednosti 12,7...

  Stanovnici HNŽ-a u protekloj godini preko recepata uzeli lijekova u vrijednosti 12,7 milijuna KM

  Podijeli objavu

  Već godinama vodi se polemika oko toga koliko doktori opravdano propisuju lijekove, te troši li se dio preparata samo zbog interesa farmaceutske industrije.

  Iako je Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a posljednjih godina uvelike povećao kontrolu nad potrošnjom lijekova, ona je i dalje u porastu.

  Ispisivanje recepata

  Broj ispisanih recepata u 2016. godini uvećan je za 3,75 posto, broj izdanih pakiranja lijekova porastao je za 1,54 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je potrošnja po istima porasla za 3,17 posto. Prosječna cijena recepta smanjena je u razdoblju 2012. – 2016. za 23 posto, ali je taj trend usporen te je smanjenje prosječne cijene recepta u 2016. godini iznosilo samo 0,6 posto.

  Ponovno smanjenje cijena moglo bi se dogoditi nakon uvođenja u praksu pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijene lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

  U tablici izvješća o potrošnji lijekova za prošlu godinu u HNŽ-u stoji da je na recept izdano lijekova u vrijednosti 12,7 milijuna maraka. Godinu ranije taj iznos je bio 12,3 milijuna, što znači kako je potrošnja povećana za 400.000 maraka u godinu dana.

  IZVORVečernji List
  Podijeli objavu