Naslovnica GOSPODARSTVO Pokušaj pljačke naroda pada u vodu: U parlamentu BiH nema ruku za...

  Pokušaj pljačke naroda pada u vodu: U parlamentu BiH nema ruku za usvajanje trošarine na gorivo?

  Podijeli objavu
  Foto: Brotnjo.info

  Do izmjena Zakona o trošarinama ostao je još jedan, ali neizvjestan i težak korak – Parlament BiH.

  Nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo Nacrt izmjena te ga uputilo u parlamentarnu proceduru postavlja se pitanje postoji li većina koja će ovaj Nacrt, kojim se predviđa povećanje cijena naftnih derivata za 15 pfeninga, podržati. S obzirom da ministri Saveza za promjene nisu glasali, očekuje se da neće ni zastupnici ovog bloka u Parlamentu.

  Podsjetimo, od ovog zakona ovisi nastavak gradnje Koridora Vc odnosno dva projekta vrijedna skoro 80 milijuna eura.
  Kako je za Avaz rekao Adnan Terzić, direktor javnog poduzeća Autoceste FBiH, novac prikupljen od trošarina ide izravno za gradnju, a dio novca „leći će“ izravno na račun ovog poduzeća.

  – Dio novca ide izravno na naš račun i mi ćemo ga koristiti za otplatu kredita koje smo do sada preuzeli za izgradnju dionica – naveo je Terzić.

  On naglašava kako je dobro da je napravljen prvi korak za usvajanje trošarina te se nada kako će to i Parlament usvojiti kako bi aktivirali gradnju na autocesti.
  Direktor Terzić navodi kako od trošarina izravno ovise dva projekta.

  – Izravno su uvjetovana dva projekta. 7,2 kilometra puta Počitelj-Buna vrijednosti 30 milijuna eura. I tu bi mogli imati aktivno gradilište već u lipnju. Drugi je dioni Zenica Lot 3, u sklopu njega je tunel Zenica. Vrijednost tih radova je 48,5 milijuna eura. Oba projekta financira EBRD – navodi Terzić.

  On dalje dodaje kako su uspjeli aktivirati tri gradilišta i riješiti probleme koji su bili vezani za njih.
  – To su Svilaj-Odžak, dionica Driviša-Klopče i Drivuša-Gornja Gračanica. To je oko 155 milijuna eura vrijednost – zaključio je Terzić.

  IZVORAvaz.ba
  Podijeli objavu