Naslovnica CRNA KRONIKA Na današnji dan prije 18 godina, 12 dana nakon atentata preminuo Jozo...

Na današnji dan prije 18 godina, 12 dana nakon atentata preminuo Jozo Leutar

Podijeli objavu

Prije 18 godina, 16. ožujka 1999. godine, u 8h ujutro Jozo Leutar, zamjenik ministra unutarnjih poslova Federacije BiH pošao je na posao u službenom vozilu “VW Golf III” u kojem je s njim bio službeni vozač.

Približavajući se naselju Ciglane, u blizini tadašnje zgrade veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, automobil je eksplodirao.

Leutar je životno ugrožen prebačen u bolnicu Koševo gdje je nakon 12 dana izgubio bitku za život. Taj je politički atentat Sarajevo doveo u žarište svjetske javnosti.

Unatoč angažmanu velikog broja domaćih i inozemnih istražnih tijela, uključujući i IPTF i FBI, slučaj Leutar do dana današnjeg nije riješen.

Tko je bio počinitelj? Prema čijem je nalogu djelovao? Koji su motivi postavljanja bombe pod službeni automobil zamjenika ministra? 18 godina kasnije, a nijedno od spomenutih pitanja još nije odgovoreno.

Nakon atentata upriličeno je jedno suđenje koje je za rezultat imalo poltičko-medijski cirkus. Nakon dvije i pol godine ovog u najmanju ruku dvojbenog suđenja, Vrhovni sud Federacije BiH oslobodio je Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića, Željka Ćosića, Zorana Bašića, Jedinka Bajkušu i Marija Milićevića od optužbi za ubojstvo Joze Leutara

Jozo Leutar čitav radni vijek proveo je u policiji, a potom i u službi tadašnje državne sigurnosti. Do rata je u Sarajevu bio načelnik krim-policije, a potom zapovjednik brigade HVO-a i načelnik sektora za poslove policije u MUP-u Herceg-Bosne. Potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 1994. godine i uspostavljanjem Federacije BiH, imenovan je za zamjenika ministra za unutrašnje poslove u Vladi FBiH. Tu dužnost obavljao je do smrti.

IZVORPrvi.tv
Podijeli objavu