Naslovnica GOSPODARSTVO Veliki poslovni pothvat: Obitelj Marina Čilića ulaže milijun € u uzgoj lubina...

  Veliki poslovni pothvat: Obitelj Marina Čilića ulaže milijun € u uzgoj lubina i kamenica u Stonu

  Podijeli objavu
  Foto: Dubrovački Vjesnik

  Prostore propalog centra za marikulturu Maribic u Stonu kupila je tvrtka Nonos Dyo u vlasništvu obitelji poznatog tenisača Marina Čilića.

  Tvrtka je osnovana 2010. godine. Kao vlasnik je upisan Marinov otac Zdenko Čilić, a član Uprave je Vinko Čilić, njegov sin.

  Tvrtka planira u proizvodnju lubina i kamenica u centru uložiti gotovo milijun eura, a dio polja će staviti na raspolaganje Sveučilištu u Dubrovniku. Sada treba srediti još završnu dokumentaciju, kaže Vinko Čilić, a nakon toga slijedi i prijenos vlasništva. Potom, a on očekuje da će to trajati mjesec dana, krenut će se s pripremama za proizvodnju. Skupština Dubrovačko-neretvanske županije prije desetak dana je i službeno dala blagoslov tvrtki Nonos Dyo i dopustila je prijenos Maribicove koncesije tri polja u Malostonskom zaljevu. Ostala imovina Maribica prodat će se u stečajnom postupku. Nonos Dyo planira investirati u proizvodnju ribe i školjaka na poljima u uvali Bjejevica, a prihvatili su i platiti dug za sva koncesijska polja. Centar Maribic je nekadašnji tehnološki i poslovno-inovacijski centar, koji je osnovan 2008. godine uz sufinanciranje Svjetske banke. Trebao je razvijati nove tehnologije, opremu i proizvode u akvakulturi, kao i služiti studentima i poduzetnicima za proširenje znanja. No, ideja nije uspjela, pa je centar završio u stečaju.

  Investicija tvrtke Nonos Dyo bit će vrlo važna za Općinu Ston jer je najavljeno otvaranje novih radnih mjesta u proizvodnji i preradi ribe.

  – Cijela priča s Maribicom jako je komplicirana i duga, ali je nažalost sve to propalo. U svakom slučaju mi je drago da se situacija rješava, da će se polja naći u funkciji, a ako se uz to zaposle i naši ljudi iz općine, bit ću jako sretan – kaže Vedran Antunica, načelnik Općine Ston.

  Tvrtka Nonos Dyo bavi se uzgojem europske plosnate kamenice, mediteranske dagnje, kao i orade te lubina. Sve to uzgajat će se na poljima propalog centra, a dio prostora moći će koristiti i Sveučilište u Dubrovniku. Njihova tvrtka dosad je radila s Maribicom gotovo isključivo na uzgoju kamenica, dok su imali vrlo malo uzgojenog lubina u istraživačkom centru. Sada planiraju i nova uzgajališta lubina.

  – Dva polja u uvali Bjejevica koja se nisu koristila planiramo opremiti za uzgajalište ribe i školjaka, pa nam tu treba znatno ulaganje i zapošljavanje novih ljudi. Naša proizvodnja na jednom polju koje smo koristili od Maribica bila je vrlo mala – dodaje Čilić.

  IZVORJutarnji.hr
  Podijeli objavu