Naslovnica POLITIKA Ništa od većih plaća za 400 KM: Zastupnički dom PFBiH nije uvrstio...

Ništa od većih plaća za 400 KM: Zastupnički dom PFBiH nije uvrstio točku na dnevni red

Podijeli objavu

Na dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koja je održana prije dva dana, nisu uvrštene točke na kojima su inzistirali iz Udruga poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Saveza samostalnih sindikata BiH, a čime bi bilo omogućeno povećanje plaća radnicima do 400 KM.

Iz Udruge poslodavaca FBiH izrazili su nezadovoljstvo i razočarenje zbog nedostatka sluha za rješavanje pitanja o kojem se govori duže razdoblje. Rast cijena doveo je do lošeg socioekonomskog položaja stanovnika BiH. Poslodavci upozoravaju na odlazak radnika i nedostatak radne snage.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH, rekao je za „Avaz“ kako ni stara, a ni nova garnitura političara nema previše sluha za ekonomiju i standard.

– Njima su, očito, neke druge stvari važnije. Ova pitanja su ostala neusuglašena. Zašto, nije nam jasno. Jer u ovoj priči nema nekog nacionalnog ni teritorijalnog predznaka, ovo pitanje se odnosi čisto na standard građana, radnika. Mi se samo nadamo da će jednostavno početi razmišljati na način kako da naprave neki pomak – kaže Smailbegović.

Iako od povećanja plaća za sada nema ništa, Smailbegović naglašava da će Udruga poslodavaca nastaviti inzistirati na uvrštavanju ovih točaka na dnevni red Zastupničkog doma PFBiH.

– Njima je sad očito veći prioritet formiranje vlasti i tamo neke druge stvari oko imenovanja, ali mi nećemo odustati u svakom slučaju – zaključio je Smailbegović.

Samir Kurtović, predsjednik Samostalnih sindikata državnih službenika FBiH, rekao je za “Avaz“ kako sa žaljenjem konstatira da se spomenute točke nisu našle na dnevnom redu sjednice.

– Očekujemo da će političke opcije napokon imati razumijevanja i da će radnike i poslodavce osloboditi plaćanja određenih doprinosa kako bi se plaće mogle povećati za 400 KM – rekao je Kurtović.

Direktor Udruge poslodavaca FBiH Mario Nenadić rekao je da će se poslodavci nastaviti boriti kako bi radnicima bile omogućene veće plaće iako su razočarani neuvrštavanjem točaka na dnevni red.

– Svi skupa smo obeshrabreni današnjim stavom zakonodavne vlasti – rekao je Nenadić.

Avaz.ba

Podijeli objavu