Naslovnica DRUŠTVO Grad Pag potaknuo izgradnju zavjetnog križa tehnikom suhozida na području župe Međugorje

Grad Pag potaknuo izgradnju zavjetnog križa tehnikom suhozida na području župe Međugorje

Podijeli objavu

Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga i Domagoj Vičević, vijećnik u Gradskom vijeću Paga, posjetili su općinu Čitluk i tijekom posjeta održali sastanke s načelnikom općine Čitluk Marinom Radišićem i fra Zvonimirom Pavičićem, župnikom župe sv. Jakova – Međugorje.

Na prijemu u Općini Čitluk, dobrodošlicu gostima s otoka Paga poželjeli su načelnik općine Čitluk Marin Radišić i Mario Rozić, tajnik Ureda načelnika i pomoćnik načelnika, koji su goste upoznali s glavnim obilježjima općine Čitluk te istaknuli znamenitosti naše općine.

Gradonačelnik Fabijanić i vijećnik Vičević na prijemu su također predstavili znamenitosti Paga, s posebnim osvrtom na Sveti Trn, relikviju koja se štuje s posebnim poštovanjem, a riječ je o trnu s Kristove krune koji ima potvrdu autentičnosti izdanu od Svete Stolice.

U srdačnom razgovoru sudionici prijema osvrnuli su se na brojne sličnosti kakve su lokalnim sredinama donijela Ukazanja Blažene Djevice Marije i čuvanje Svetog Trna, zajedničko prijateljstvo s Gradom Križevcima te niz drugih sličnosti, a tema razgovora bile su i dobre prakse u upravljanju jedinicama lokalne uprave, započeti i planirani projekti.

Ipak, glavna tema razgovora bila je inicijativa za izgradnju zavjetnog križa tehnikom suhozida na području župe Međugorje koju je potaknuo Grad Pag. Naime, nekadašnji dragovoljci Domovinskog rata i majstori gradnje suhozida s otoka Paga do sada su na devet lokacija izgradili zavjetne križeve bez upotrebe strojeva i vezivnih elemenata korištenjem tehnike suhozida. Uz izgradnju ovakvog križa na svom otoku, majstori graditelji sudjelovali su u izgradnji križeva na Kornatima, mjestu jedne od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku, u izgradnji križa u „Gradu heroju“ Vukovaru i ostalim znamenitim mjestima te bi sljedeći križ, jubilarni deseti, željeli izgraditi na području župe Međugorje.

Ovakvim projektom započela bi suradnja između Općine Čitluk i Grada Paga, za koju se sudionici sastanka nadaju da može biti jako plodonosna, a nakon prijama u općini Čitluk ideju izgradnje križa gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić i vijećnik Domagoj Vičević predstavili su fra Zvonimiru Pavičiću, župniku župe sv. Jakova Međugorje.

Citluk.ba