Naslovnica CRNA KRONIKA U samo tri mjeseca: Više od 5000 tzv. migranata iz Afganistana, Maroka...

U samo tri mjeseca: Više od 5000 tzv. migranata iz Afganistana, Maroka i Irana iskazalo namjeru za azilom u BiH

Podijeli objavu

U posljednja tri mjeseca u Bosni i Hercegovini je registrirano 5.348 migranata koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil u Bosni i Hercegovini.

Struktura registriranih migranata u pogledu državljanstava je u odnosu na 2022. godinu promijenjena, te je u ovoj godini, najveći broj registriranih iz Afganistana, Kube, Maroka, Konga i Irana, rekli su Faktor iz Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine – piše Faktor.ba.

Kako navode, u 2022. godini registrirali su 25.709 migranata koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil u Bosni i Herecgovini, od kojih je najveći broj migranata registriran iz Afganistana, Burundija, Bangladeša, Pakistana, Irana, Kube i Indije, uglavnom su bili samci, te mali broj obitelji.

Kada je u pitanju povratak stranih državljana u zemlju podrijetla ili zemlju koja ih prihvaća, Služba za poslove sa strancima je u 2022. godini na osnovu provedenih procedura za pripremu i izvršenje udaljenja iz BiH u zemlje podrijetla ili zemlju koja ih prihvaća, udaljila ukupno 829 stranih državljana. Najveći broj udaljenih stranih državljana je iz Indije, Pakistana, Kube, Maroka, Alžira, Iraka i Irana.

Na osnovu Sporazuma o Readmisiji sa zemljama regije, 77 stranih državljana je vraćeno u R. Srbiju i 26 stranih državljana vraćeno je u Crnu Goru – piše Faktor.ba.

Podijeli objavu