Naslovnica SERVISNE INFORMACIJE Uskoro i zakonska obveza: Na vrijeme pripremite zimsku opremu za automobile

Uskoro i zakonska obveza: Na vrijeme pripremite zimsku opremu za automobile

Podijeli objavu

Iako još uvijek traje Miholjsko ljeto s dnevnim temperaturama koje dosežu i preko 20°C, za manje od dva tjedna na snagu stupa obveza korištenja zimske opreme na automobilima.

Naime, u razdoblju od 1. studenoga tekuće do 1. travnja sljedeće godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima kad je snijeg na kolniku ili kad je ugažen ili zaleđen ili kad pada kiša koja se ledi na tlu.

Zimska oprema vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t, do 8 sjedala, su 4 zimske gume s oznakom iMS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, najmanjom dubinom profila 4 mm ili 4 ljetne gume s jednakom dubinom utora i s lancima za snijeg u priboru (za montažu na pogonske kotače u vrijeme zimskih uvjeta).

Zimska oprema vozila najveće dopuštene mase više od 3,5 t su dvije zimske gume (M+S) s minimalnom dubinom profila 4 mm na pogonskim kotačima, plus lanci za snijeg ili 4 ljetne gume s istom dubinom utora plus lanci za snijeg.

Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 KM, a ako prouzročite prometnu nesreću zbog neodgovarajuće opreme vozila kazne su od 50 do 200 KM.

Podijeli objavu